webLoaded = "false" Loadclientside=No
Ragasztóanyagot felvivő berendezéssel permetező személy

Felületek közötti kötés

A lamináláshoz javasolt 3M termékek nagyon jó nyírószilárdsággal és lefejtési erővel rendelkeznek

Kérdezzen meg egy 3M szakértőt
webLoaded = "false"

Nagy felületű lamináló alkalmazások

 • A nagy felületek laminálása két azonos méretű, merev vagy rugalmas felület (alapanyag) összeragasztását jelenti úgy, hogy a felületek nagy része érintkezik. A dekoratív elemek rögzítése több területen is előfordulhat, például járműiparban, háztartási készülékek gyártásában, bútoriparban és építőiparban. Általános elvárás, hogy fedje a teljes felületet, kötés után rugalmas legyen, ne merev, újrapozicionálható legyen és minimális vagy semmilyen rögzítést ne igényeljen. Nagy felületek laminálásakor a leghatékonyabb módszer ragasztó vagy ragasztószalag alkalmazása.

  A nagy felületek laminálása jellemzően a következőket igényli:
   

  • Nyírószilárdság és lefejtési erő
  • Hő- és oldószerállóság
  • Esztétikus megjelenés
  • Felhordás gyorsasága és kényelme
  • Kötésfelépülés gyorsasága

webLoaded = "false"

Tépő- és hasító erők a nagy felületű lamináló alkalmazásokban​

 • Az illesztésre ható lefejtési és csavaró erő

  A nagy felületű laminálás hibája maga a látvány, mindenki ismeri a laza sarokkal lefektetett szőnyeglapot vagy az elálló szélű táblát. A leválás oka viszonylag egyértelmű: a tépőerő. A nyíró- és feszítőerő, ha jelen is van, általában elhanyagolható a terhelést eloszlató, nagy ragasztási felületnek köszönhetően. A legtöbb nagy felületű laminált réteg esetén egy rugalmas felületet ragasztunk egy merevebbre, és ez leválást okoz. Azonban az is előfordul, hogy a nagy felületű laminálás során két merev anyagot ragasztunk össze, ilyen például a panelszerkezet, mely esetén hasító erőhatásról beszélünk.

webLoaded = "false" Loadclientside=No
webLoaded = "false"

Termékkategóriák és lehetséges megoldások a nagy felületek laminálásához

Nagy felületek laminálásához használt 3M termékek szárazon is rugalmasak maradnak, és lehetővé teszik az elemek újrapozicionálását, minimális, illetve semmilyen rögzítést nem igényelnek. A megmunkált termékek rugalmasak maradnak és a felület hajlított állapotban is rögzítve marad.

 • 3M™ Scotch-Weld™ szerkezeti ragasztók

  Az akril, epoxi és uretán szerkezeti ragasztók legalább 7 MPa (1000 psi) nyírószilárdsággal rendelkeznek. Ideális választás nagy teherbírást igénylő felhasználáshoz.

 • 3M™ Scotch-Weld™ reaktív poliuretán ragasztók

  Egykomponensű olvadékragasztó, ami nedvesség hatására térhálósodik. Teljesen kikötve akár 7MPa nyírószilárdság feletti a kötőereje. A hosszú nyitott idővel rendelkező ragasztók szórással is felvihetők.

 • 3M™ lamináló ragasztószalagok

  Öntapadó ragasztó lineren. Kézzel vagy géppel is felhordható a felületre. Azonnali tapadást biztosít kenődés és anyagveszteség nélkül, vékony, egyenletes ragasztási vonalat biztosítva.

 • 3M™ aeroszolos ragasztók

  Az oldószeres és vízbázisú ragasztók szórhatók, kenhetők vagy hengerelhetők. Nagy felületeket gyorsan és könnyen bevonhatunk velük, beleértve a szabálytalan alakzatokat, vagy enyhén strukturált felületeket is. A legtöbb anyag ragasztására alkalmas.

 • 3M™ olvadékragasztók

  100% szilárdanyag-tartalmú, hőre lágyuló ragasztók, melyek másodpercek alatt megkötnek. A hosszú nyitott idővel rendelkező ragasztók szórással is felvihetők. A szabálytalan alakzatokat, vagy enyhén strukturált felületeket is megragasztja.


Teljesítménytényezők a nagy felületek laminálásához

Az alábbiakban bemutatott valamennyi 3M technológia használható a nagy felületű ragasztóalkalmazásokban. A termékek teljesítményének összehasonlítására használja az alábbi listát.

 • + = Jó ++ = Jobb +++ = Legjobb

Keressen fel minket

Azért vagyunk itt, hogy segítsünk.

Segítségre van szüksége a projekthez megfelelő termék kiválasztásához? Lépjen kapcsolatba velünk, vagy hívja a +36 1 270 7777 telefonszámot, ha termékkel vagy alkalmazással kapcsolatos, illetve műszaki tanácsra van szüksége, vagy együtt kíván működni egy 3M műszaki szakemberrel.

Segítségre van szüksége a projekthez megfelelő termék kiválasztásához? Lépjen kapcsolatba velünk, vagy hívja a +36 1 270 7777 telefonszámot, ha termékkel vagy alkalmazással kapcsolatos, illetve műszaki tanácsra van szüksége, vagy együtt kíván működni egy 3M műszaki szakemberrel.

Kövessen bennünket
tartózkodási hely változtatása
Magyarország - magyar