A felületi egyenetlenség hatása

A csiszolás nemcsak a szennyeződések eltávolítása miatt jelent előnyt. Az egyenetlen felületen végzett ragasztás gyakran több ok miatt is erősebb tartást biztosít:
 

 • Az egyenetlenség további felületet biztosít, amelyhez a ragasztóanyag hozzá tud érni a ragasztás kialakítása során
 • Az egyenetlen felület további mechanikai illesztést biztosít a felületen
 • Előfordulhat, hogy a felületi egyenetlenségek megakadályozhatják a repedések terjedését, így erősebb, nem fáradó ragasztást eredményeznek

Az egyenetlenség, különösen a túlzott egyenetlenség azonban nem mindig jelent előnyt. Ahhoz, hogy egyenetlen felülethez ragasszon, a ragasztóanyagnak be kell folynia a csiszolás által képzett repedésekbe és résekbe. Ez igaz a folyékony ragasztóanyagokra és a szalagokra is. A ragasztószalagok is folynak! Ha a ragasztóanyag nem képes folyni, kisebb a teljes érintkezés a ragasztóanyag és a felület között, és a beszorult levegő csökkentheti a ragasztási teherbírást, vagy a ragasztás nincs megfelelően védve a környezeti hatásokkal szemben.

 • A nagyon vékony ragasztószalagok megfelelő ragasztásához nagyon sima felületre lehet szükség.

  Vékony ragasztószalagok

  A nagyon vékony ragasztószalagokkal végzett ragasztáshoz gyakran nagyon sima felületre van szükség. Képzelje el, hogy mekkora hézagot képes egy 50,8 mikron vastag ragasztószalag áthidalni kitöltés nélkül, így beszorítva a levegőt.

 • A vastag ragasztószalagok megfelelően ragasztanak viszonylag egyenetlen felületeket is.

  Vastag ragasztószalagok

  A vastagabb ragasztószalagok képesek viszonylag egyenetlen felületeket megragasztani, különösen, ha azokat nem szőtt csiszolóanyaggal kezelték, például Scotch-Brite™ 7447 csiszolólapkával.

 • A nagy viszkozitású folyadékok képesek 0,25”-nál nagyobb rések áthidalására.

  Nagy viszkozitású folyadékok

  Bár a nagy viszkozitású folyadékok nem képesek befolyni a nagyon kicsi repedésekbe és résekbe, ezek a termékek töltik ki leginkább a hézagokat, és képesek áthidalni a 6,35 mm-nél nagyobb réseket. Ez egy fontos tulajdonság nagyon egyenetlen anyagok, pl. a kezeletlen üvegszálas keverékek ragasztása során.

 • Az alacsony viszkozitású folyadékok képesek a felületeket teljesen benedvesíteni, ezért sok nehezen ragasztható anyagot tudnak megragasztani.

  Alacsony viszkozitású folyadékok

  Az alacsony viszkozitású folyadékok képesek a felület összes repedésébe és hézagába befolyni. Bár nem olyan jók a „rések kitöltésében”, mint a magas viszkozitású folyadékok, viszont képesek teljesen benedvesíteni a felületeket, ezért a nagyon nehezen ragasztható anyagokat is képesek megragasztani, pl. a cianoakrilátokkal ragasztják a gumikat.

Bár a felületi egyenetlenség vagy az anyagok közötti hézag fontos információ, ragasztóanyagot vagy ragasztószalagot soha nem szabad pusztán ez alapján választani. A ragasztóanyag kiválasztásának számos szempontjához hozzátartozik a ragasztás tudományának összes jellemzője: a felületek tudománya, a ragasztóanyagok vegyi összetétele és a kötések geometriája.

Ragasztószalagokkal, folyékony ragasztóanyagokkal és felületi egyenetlenséggel kapcsolatos oktatási cikkek


Keressen fel minket
Azért vagyunk itt, hogy segítsünk.

Segítségre van szüksége a projekthez megfelelő termék kiválasztásához? Lépjen kapcsolatba velünk, vagy hívja a +36 1 270 7777 telefonszámot, ha termékkel vagy alkalmazással kapcsolatos, illetve műszaki tanácsra van szüksége, vagy együtt kíván működni egy 3M műszaki szakemberrel.

Segítségre van szüksége a projekthez megfelelő termék kiválasztásához? Lépjen kapcsolatba velünk, vagy hívja a +36 1 270 7777 telefonszámot, ha termékkel vagy alkalmazással kapcsolatos, illetve műszaki tanácsra van szüksége, vagy együtt kíván működni egy 3M műszaki szakemberrel.