A felületi energia bemutatása

A felületi energia alapjai

Minden anyagnak vannak olyan tulajdonságai, mint a sűrűség vagy az olvadási pont, amelyek segítenek jellemzésükben és megkülönböztetésükben. A felületi energia az anyagok egy másik tulajdonsága: annak mértéke, hogy mennyire vonzódnak egy anyag molekulái egymáshoz és más anyagok molekuláihoz. A felületi energia jól méri, mennyire egyszerű vagy nehéz valamit a felülethez ragasztani.

Nézze meg, hogy a felületi energia különböző szintjei mennyire könnyítik vagy nehezítik meg a ragasztást.

Mi az a nedvesítés?

A „nedvesedés” vagy „átnedvesedés” akkor következik be, amikor egy folyadék szétfolyik vagy szétterjed egy szilárd testre kerülve. A nedvesítés révén a ragasztóanyag közeli érintkezést képez a ragasztandó anyag felületével. Az anyag felületi energiájától függően benedvesíti a felületet és átfolyik azon, vagy összeáll és cseppeket képez azon. Ragasztási kötés képzéséhez nedvesítésre van szükség.

 • Példa jó nedvesítésre – a víz szétterjed
  Jó nedvesítés - a víz szétterjed
 • Példa gyenge benedvesedésre – a víz cseppekké összeáll
  Gyenge nedvesítés - a víz cseppekké összeáll

Nedvesítés magasabb és alacsonyabb felületi energiájú anyagokon

A magasabb felületi energiával rendelkező anyagok könnyebben nedvesednek, mint az alacsonyabb felületi energiájú anyagok. Figyelje meg a serpenyőket a fenti képeken. Ha a serpenyőnek magasabb a felületi energiája, a vízcseppek a felületen átfolyva vékony réteget képeznek. Ha a serpenyőnek alacsonyabb a felületi energiája (például nem tapadó bevonat miatt), a vízcseppek összeállnak. Ezt fogjuk megvizsgálni a következő részekben.

A felületi energia mérése

 • A felületi energiát az adott területre eső energia mértékében, vagyis „din”-ben fejezik ki. 1 din/cm 1 mJ/m-nek felel meg.

  Az, hogy mennyire könnyen vagy nehezen nedvesíti be a ragasztóanyag egy anyag felületét, az anyag felületi energiájától függ. A felületi energiát, ahogy Ön bizonyára sejti, az adott területre eső energia mértékében fejezik ki. Általában egy „din” nevű mértékegységben mérik. 1 din/cm 1 mJ/m-nek felel meg.
   

  A felületi energiát leggyakrabban vízzel mérik. Amikor vízcseppet helyeznek egy felületre, az valamilyen mértékben összeáll. Ha a felületi energia nulla, a csepp tökéletes gömböt formáz. Ellenkező esetben, ha a felület energiája végtelenül magas, a csepp tökéletesen egyenletes hártyát képez. Minden egyéb köztes értéknél megmérhetjük a csepp szélénél kialakuló szöget. (Gömb esetén a szög 0°-os, hártya esetén pedig 180°-os lenne.)


Amennyiben a következőn tűnődne:

Miért használnak vizet a felületi energia mérésére?

 • A vizet jó pár okból gyakran használják felületi energia mérésére. A legfontosabb, hogy könnyen elérhető. Ezen kívül egyszerűen tisztítható, viszonylag olcsó, alacsony a viszkozitása, és nagyon gyorsan – általában 60 másodpercen belül – eléri az egyensúlyi állapotát a felületen. Képzelje el, hogy mi történne, ha gyantát használnának a felületi energia mérésére. A mérés néhány száz évbe telne.

  Tudjon meg többet a Gyantacsepp kísérletről, a világ leghosszabb ideig tartó kísérletéről


Kapcsolódó oktatási cikkek


Keressen fel minket
Azért vagyunk itt, hogy segítsünk.

Segítségre van szüksége a projekthez megfelelő termék kiválasztásához? Lépjen kapcsolatba velünk, vagy hívja a +36 1 270 7777 telefonszámot, ha termékkel vagy alkalmazással kapcsolatos, illetve műszaki tanácsra van szüksége, vagy együtt kíván működni egy 3M műszaki szakemberrel.

Segítségre van szüksége a projekthez megfelelő termék kiválasztásához? Lépjen kapcsolatba velünk, vagy hívja a +36 1 270 7777 telefonszámot, ha termékkel vagy alkalmazással kapcsolatos, illetve műszaki tanácsra van szüksége, vagy együtt kíván működni egy 3M műszaki szakemberrel.