A felületek tudományának alapjai

Egy termék tervezése során a felhasznált anyagokat több szempont alapján választják ki, pl. teljesítmény, esztétika, tömeg és az egyéb jellemzők. Az alkatrész kialakítása általában megszabja a kötés geometriáját. Ezért a ragasztóanyag kiválasztásakor fontos azt megérteni, hogy a ragasztóanyag hogyan lép kémiai kölcsönhatásba az anyagok felületével.

Az „anyag” és a „felület” egyaránt vonatkozhat az összeszerelés során rögzítendő anyagra, például fára vagy vasra. Ismernünk kell az anyag minden jellemzőjét - az átfogó tulajdonságokat, pl. a rugalmasságot vagy a rezgési csillapítást, valamint a felületi tulajdonságokat, úgymint a ragasztással szembeni ellenállást vagy a textúrát. Leggyakrabban az „anyag” és a „felület” ugyanúgy használható a ragasztási kötéssel kapcsolatos szövegkörnyezetben, és arra az éppen ragasztott konkrét részre vonatkozik, amely a ragasztóanyaggal érintkezik.


A felület és a teljes terjedelem összehasonlítása

Fontos tisztában lenni azzal, hogy az anyag felülete az anyag teljes terjedelmétől eltérően viselkedhet. Gondoljon a festett fémre: a „felület” a festék, amely mikro- és makroszinten is különböző tulajdonságokkal rendelkezik, mint a fém „teljes terjedelme”. Íme három olyan példa, ahol az anyag felülete a teljes terjedelmétől nagyon eltérően viselkedik.

 • Egy lakkozott fa felületéhez való ragasztáshoz más ragasztóanyag szükséges, mint a kezeletlen fához való ragasztáshoz.
  Lakkozott fa

  A kezeletlen fa csak fa, de lakkozott fa esetében a ragasztóanyag valójában a lakkozott felülethez tapad.

 • A rozsdás vashoz való ragasztás nagy kihívást jelenthet; a felület előkészítése hatással lehet a ragasztás hatékonyságára.
  Rozsdás vas

  Rozsdás vas esetén a ragasztóanyag részben a vashoz, részben pedig a vasoxidhoz ragad; az, hogy melyikből mennyi van, az a rozsda mennyiségétől függ és attól, hogy mennyire készítették elő a felületet.

 • Vegyen figyelembe minden fajta formaleválasztó anyagot, amikor a gyártott műanyag alkatrészekhez választ ragasztóanyagokat.
  Gyártott műanyag alkatrészek
  Sok műanyag alkatrészt formaleválasztó vegyszerekkel kezelnek a gyártás elősegítése érdekében. Ha a formaleválasztó anyagot nem távolítják el ragasztás előtt, a ragasztóanyagnak ragadnia kell a formaleválasztó anyaghoz is.

A felületi érintkezés fontossága

A ragasztóanyagok kötést hoznak létre, amely összetapasztja a két anyagot. A megfelelő illesztéshez nagyon fontos, hogy a ragasztóanyag az anyag minden felületével érintkezni tudjon. Ez különbözik más eljárásoktól, pl. a mechanikus rögzítéstől, ahol a felületet átlyukasztják, vagy a hegesztési eljárástól, amelyben az anyagokat egybeolvasztják.

Ahhoz, hogy a ragasztóanyag jól érintkezzen a felülettel, a megfelelő tulajdonságokkal kell rendelkeznie. Ebbe beletartoznak a vegyi tulajdonságok és a viszkozitás – ezeket részletesen más cikkek ismertetik, de a felületnek is megfelelő tulajdonságokkal kell rendelkeznie. Az alábbiak felsorolt három tulajdonság (felületi energia, tisztaság és egyenetlenség) a legfontosabb tényező a szoros érintkezés létrehozásához.

 • Tudjon meg többet arról, hogy az alacsony és magas felületi energiájú anyagok hogyan szabják meg a ragasztóanyagok kiválasztását.

  Felületi energia

  Az alacsony felületi energiával rendelkező anyagok megnehezítik a ragasztóanyag áramlását, és megakadályozzák a közeli érintkezést. A magas felületi energiával bíró anyagok támogatják a ragasztóanyagok áramlását, és így a közeli érintkezést. Választhat olyan ragasztóanyagot, ami jól működik az adott felületi energiával, vagy módosíthatja az anyag felületi energiáját alapozással, karcolással, gravírozással vagy egyéb módszerekkel.

 • A kosz és a szennyeződések megakadályozhatják az anyagokkal való megfelelő érintkezést.

  A tisztasággal kapcsolatos megfontolások

  A kosz, olaj vagy por olyan réteget képez, amely megakadályozza, hogy a ragasztóanyag megfelelően illeszkedjen az anyag tényleges felületéhez. A felületi szennyeződések két módon kezelhetők. A felületről letisztítható az összes szennyeződés, vagy egy bizonyos szintű szennyeződéshez megfelelően kialakított ragasztó használható.

 • A felület egyenetlensége növelheti a ragasztáshoz rendelkezésre álló teljes felületet.

  Ragasztás egyenetlen felületekhez

  Az egyenetlenség növelheti a ragasztáshoz rendelkezésre álló teljes felületet, így erősebb kötés alakulhat ki. A túl nagy egyenetlenség gátolhatja a ragasztóanyag felülethez való megfelelő áramlását. A ragasztóanyag a felület módosításával hozzáilleszthető a felület egyenetlenségéhez, illetve megfelelőbb ragasztóanyag választható.


Kapcsolódó oktatási cikkek


Keressen fel minket
Azért vagyunk itt, hogy segítsünk.

Segítségre van szüksége a projekthez megfelelő termék kiválasztásához? Lépjen kapcsolatba velünk, vagy hívja a +36 1 270 7777 telefonszámot, ha termékkel vagy alkalmazással kapcsolatos, illetve műszaki tanácsra van szüksége, vagy együtt kíván működni egy 3M műszaki szakemberrel.

Segítségre van szüksége a projekthez megfelelő termék kiválasztásához? Lépjen kapcsolatba velünk, vagy hívja a +36 1 270 7777 telefonszámot, ha termékkel vagy alkalmazással kapcsolatos, illetve műszaki tanácsra van szüksége, vagy együtt kíván működni egy 3M műszaki szakemberrel.