• share

  A 3M™ Novec™ elektronikai folyadékok oxigénkompatibilitása

  augusztus 20, 2020
  share

  • A Covid-19 világjárvánnyal szembesülve, a vállalatok mozgósítják az oxigénberendezések, például az orvosi lélegeztetőgépek gyártási kapacitását. Az oxigénellátó berendezések alkatrészeinek tisztítása a végleges összeszerelés előtt elengedhetetlen, mind a működés, mind pedig a biztonság szempontjából. A szerves lerakódásokkal érintkező tiszta oxigén súlyos tűz- és robbanásveszélyt okoz. A 3M™ Novec™ 71DE elektronikai folyadék és a 3M™ Novec 7100 elektronikai öblítőfolyadék kombinációja biztonságos használatot és egyedülálló tisztaságot biztosít, valamint az oldószermaradványok eltávolítására is alkalmas.

   A 3M™ Novec™ elektronikai folyadékok számos alkalmazás során sikeresen alkalmazhatók, például hőátadás, precíziós tisztítás, bevonatképzés, tűzoltás stb. A 3M Novec folyadékok a Medtec eszközök oxigénellátó rendszerek alkatrészeinek precíziós tisztítására, a részecskék eltávolítására , valamint a fluortartalmú olajok és zsírok feloldására szolgál.

   A 3M™ Novec™ 71DE és a 3M™ Novec 7100 elektronikai folyadék nagy teljesítményű, környezeti szempontból fenntartható zsírtalanítást és merítéses tisztítást tesz lehetővé

   Az oxigénellátó rendszerek tisztítása kritikus művelet, ami magas szennyeződési hajlamot, éghető maradványokkal való érintkezés kockázatát és ennek következtében fokozott robbanásveszélyt jelent.
   A 3M Novec 7100 és 71DE folyadékok, hidrofluoroéterek már számos folyékony oxigén (LOX) / gáz halmazállapotú oxigén (GOX) rendszer kritikus tisztítási művelet során bizonyították hatékonyságukat.

   3M Novec 7100 folyadékot az elvégzett vizsgálat alapján a folyékony és gáznemű oxigénnel, valamint ezen rendszerekben jellemzően felhasznált anyagokkal kompatibilisnek találták. Az LOX/GOX rendszerek tisztítására kormányzati és katonai szervek, valamint kereskedelmi szervezetek minősítésével is rendelkezik. Ezen minősítések közé tartozik a kémcsövek öblítése, elpárologtatásos zsírtalanítása és letörlése. Használatos továbbá tisztítás utáni tisztaságellenőrző folyadékként, a lehetséges megmaradt részecskék megszámlálásához. Ha az oldhatóság növelése szükséges, a 3M Novec 71DE folyadék általában egy kétlépéses folyamat részeként kerül felhasználásra. A 3M Novec 71DE folyadék egy olyan tisztító-, öblítő- és szárítószer, amely a forráspontját elérve is megőrzi stabil összetételét (azeotróp elegy).
   A 3M Novec folyadék nem gyúlékony, továbbá alacsony felületi feszültség, stabil összetétel és magas oldhatóság jellemzi. Ettől lesz a 3M Novec folyadék a vízalapú tisztítószerek költséghatékony alternatívája.

   A 3M Novec 7100 folyadék felhasználható a 3M Novec 71DE folyadékkal végzett tisztítás befejezését követően, a rendszer alapos átöblítéséhez, illetve mosásához. A 3M Novec 71DE folyadék egyedüli tisztítószerként használható olyan alkalmazásokban, ahol teljes elpárologtatás/ eltávolítás a cél. Módszertől függetlenül, az oxigénellátó komponensek tisztító rendszereit olyan eljárások segítségével kell kialakítani, melyeket szakképzett személyek, vagy szervezetek ellenőrizték és láttak el tanúsítványukkal.

    

   Az oxigénellátó rendszerek tisztítására vonatkozó különböző szabványos vizsgálatok közül a terméknek az Amerikai Anyagvizsgáló társaság (American Society for Testing and Materials, ASTM) két fő szabványának kell megfelelnie:

         - ASTM G93: Oxigénnel dúsított környezetben használt anyagok és berendezések tisztítási módszereire és elért tisztasági szintjeire vonatkozó általános gyakorlat.

         - CGA G-4.1: Oxigénellátó berendezések tisztító eszközei (CGA: Sűrített Gáz Szövetség)

   Alkalmazási példák és alkatrészek: Csatlakozók, szelepek, munkahengerek, mérőműszerek és szabályozók
   A 3M Novec folyadékok az alacsony felületi feszültség és az alacsony viszkozitás együttes hatására könnyen behatolnak még a bonyolult alkatrészek szűk réseibe is, és a repülőgépipar főbb OEM-jei is alkalmasnak találták a hidraulikus tömlők tisztítására, és minősítésükkel is ellátták. A Novec tisztítási műveletekben történő használata kivételes teljesítményt, alacsonyabb üzemeltetési költségeket, rövid ciklusidőket, magas biztonsági ráhagyást és csekély környezeti hatást eredményez.

   Fluortartalmú olajok és zsírok készítményei 3M Novec 7100, fluortartalmú olajok és zsírok oldószereként felhasználva.
   A LOX / GOX rendszerekben gyakran használnak fluortartalmú olajokat és zsírokat a kiváló kompatibilitásuk miatt. Ezen anyagok alkalmazásához gyakran hordozóoldószerre van szükség. A kenőanyaggal kevert illékony oldószer jelentősen csökkenti a kenőanyag viszkozitását az egyenletes fedés, a tökéletes terülés és szűk helyekre történő behatolás érdekében. Ezen oknál fogva az oldószernek alacsony viszkozitást és felületi feszültséget kell biztosítania. A kenőanyag fedési folyamatát követően az oldószer elpárolog.

   A fluortartalmú folyadékok, a fluortartalmú olajok és zsírok oldószereiként használhatók. A szabályozási és környezetvédelmi korlátozások miatt, különösen az EU-ban, egyre szűkül a megfelelő fluortartalmú folyadékok választéka.

   A fluorozott szénhidrogéneket (HFC-k) és perfluor-poliétereket széles körben alkalmazzák a zsír és kenőanyag készítmények oldószereként. Az EU-ban, a perfluor-poliéterek oldószerként való használata gyorsan csökken a túlzott globális felmelegedési potenciáljuk miatt (GWP), ami a molekulatömeg függvényében 5000–10000 közötti érték, továbbá a HFC-k használata is folyamatosan csökkenő tendenciát mutat. A HFC alternatíváit keresve több ügyfél több felhasználási területen a hydrofluoroétereket (HFE-k) választja hathatós megoldásként.

   A 3M Novec folyadékok ötvözik a teljesítményt, a biztonságot és a fenntarthatóságot. A 3M HFES termékcsalád nullával egyenlő ózonlebontó potenciállal (ODP) és alacsony GWP-vel rendelkezik és nem célozzák őket visszaszorítást szolgáló szabályozások.

   Forduljon egy 3M szakértőhöz

Feliratkozás a 3M Novec hírekre

A friss, tűzoltással, ipari tisztítással kapcsolatos hírek egyenesen a postaládájába érkeznek.