3M háttérmintázat
Elkötelezettek vagyunk hogy fejlesszük üzletünket, élhetőbbé tegyük bolygónkat és javítsuk minden élet minőségét!

Minden egyes élet jobbá tétele izgalmas és ambiciózus törekvés. Ez az egyetlen helyes út és központi érték cégünk számára.

Ambíciónk minden és mindenki életére kiterjed

Képzeljen el egy világot, ahol minden élet jobb - ahol a természeti erőforrások megbízhatóan rendelkezésre állnak, ahol az emberek a világon mindenhol hozzáférnek az oktatáshoz és a lehetőségekhez, és ahol a közösségek biztonságosak, egészségesek, összekapcsolódnak és virágzanak.

Célunk, hogy mindez valósággá váljon. De egy ekkora ambíciót elérni nem lesz könnyű. Ezért a 3M a következőket fogadja meg:
 

 • Addig nem nyugszunk, amíg létre nem hozzuk a fenti célok eléréséhez szükséges innovációkat és technológiákat.
 • Bátorítjuk az egyéni kíváncsiságot és lelkesedést mind a cégen belül, mind a minket körülvevő közösségekben.
 • Elismerjük, hogy egyedül nem boldogulunk, és elkötelezzük magunkat az együttműködés ösztönzése mellett abból a célból, hogy minden életet jobbá tegyünk a világon.

Tudjon meg többet arról, hogyan javítjuk az élet minőségét.

 

Elkötelezettségünk és az idáig megtett út

 

 • 1932 óta élen járunk a vállalatok között az olyan programok és irányelvek bevezetésében, amelyek célja a környezetvédelem, a társadalmi felelősségvállalás és a gazdasági életképesség elősegítése.

  A teljes történet megtekintéséhez nyissa le a szekciót a jobb oldali gombbal.

  1932: A 3M hosszú és rövidtávú rokkantsági ellátást, nyugdíjat és munkanélküliségi biztosítást kínál alkalmazottainak.

  1949: Bevezetjük az első 3M részvényvásárlási rendszert dolgozóink számára.

  1951: Létrejön a 3M Biztonságtechnikai részleg.

  1953: Létrejön a 3M Foundation, amely az első vállalati jótékonysági szervezetek egyike Amerikában.

  1961: Létrejön a 3M Víz- és szennyvízmérnökségi osztálya.

  1963: Létrejön a 3M Carlton Society a kiemelkedő műszaki teljesítményt nyújtó alkalmazottak díjazására.

  1964: Az első hivatalos ipari higiéniai és egészségfizikai képesítéssel rendelkező alkalmazott csatlakozik a 3M Gyógyászati osztályához.

  1970: Megkezdődik a termékek környezetvédelmi értékelése. Létrejön a Környezetmérnökségi és Szennyezéskezelési (EE&PC) szervezet. Az ipari higiéniai és egészségfizikai szolgáltatásaink immár a 3M Amerikán kívüli részlegeiben is elérhetőek.

  1971: Elindul a 3M dolgozók és nyugdíjazott alkalmazottak számára létrehozott jótékonysági programja.

  1973: Mikrobuszokat bocsátunk az alkalmazottak rendelkezésére a munkába járás elősegítésére. Megalakul az Energiakezelési osztály.

  1974: A 3M az elsők között hozza létre alkalmazottakat segítő programját, amely cégen belül nyújt személyre szóló továbbképzési és tanácsadási szolgáltatásokat 3M dolgozóinak és családjaiknak.

  1975: A 3M igazgatótanácsa elfogadja a 3M Környezetvédelmi irányelveit. Elindul a „Pollution Prevention Pays (3P)” program. Az első év eredményei: 19 projekt eredményeképpen 73.000 tonnával kevesebb légszennyező anyag, és 2.800 tonnával kevesebb szennyező iszap került kibocsátásra.

  1977: A 3M az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökséggel együtt (U.S. Environmental Protection Agency) négy, a szennyezésmegelőzéssel kapcsolatos konferenciát szponzorál.

  1980: Bevezetésre kerülnek a 3M Biztonsági és egészségügyi irányelvei.

  1981: Elindul a Környezetvédelmi audit program.

  1984: A Globális Környezetvédelmi Központ (World Environment Center) környezetvédelmi eredményeiért a 3M-nek ítéli az első éves Aranymedált (First Annual Gold Medal for International Corporate Environmental Achievements). A 3M az első cég, amely alkalmazottai beteg gyermekei számára egészségügyi ellátási szolgáltatást biztosít. Ugyanebben az évben a 3M először végzi el a később kétévente ismételt 3M Közvéleménykutatást (3M Poll) amerikai alkalmazottai körében, illetve az Általános Közvéleménykutatást (Standard Opinion Survey) globálisan, hogy tájékozódjon dolgozói véleményéről. Létrejön a 3M CARES (Community Action Retired Employee Services), amely egy nyugdíjazott alkalmazottaknak szóló önkéntességi program, hogy a 3M zászlaja alatt összehozza az önkénteskedni kívánó nyugdíjasokat és azokat, akiknek segítségre van szükségük.

  1986: Megalapítjuk a 3M Közösségi Önkéntes díját (Community Volunteer Award).

  1987: Létrejön a 3M Cégbiztonsági, Egészségügyi és Környezetvédelmi Bizottsága (Corporate Safety, Health and Environmental Committee). Elindul a 3M Légszennyezettség-csökkentési programja (Air Emission Reduction Program).

  1988: A 3M elfogadja az ózonréteget károsító vegyszerek fokozatos kivonását célzó irányelveket.

  1989: A 3M meghatározza és nyilvánosan bejelenti a cég 2000. éves környezetvédelmi céljait. Bevezetésre kerülnek a 3M Munkavállalói biztonsági, egészségügyi és környezetvédelmi irányelvei. A 3M megkapja a National Wildlife Federation díját környezetvédelmi eredményeiért (Environmental Achievement Award).

  1990: Bevezetjük az újrahasznosított papírból készült Post-it® jegyzettömböket. Elfogadásra kerül a 3M 16 pontból álló biztonsági programja.

  1991: A 3M megkapja az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (U.S. Environmental Protection Agency) díját az ózonpajzs védelméért (Stratospheric Ozone Protection Award).

  1993: A 3M eléri azt a célját, hogy világszerte 70%-al csökkentse a légszennyező anyagok kibocsátását, és megkapja az Amerikai Hal- és Vadvédelmi Szövetség cégeknek adományozott vadvédelmi díját (Corporate Wildlife Award).

  1994: A 3M megkapja az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (U.S. Environmental Protection Agency) díját (Achievement Award) a 33/50 önkéntes légszennyezőanyag-kibocsátás csökkentő programban (33/50 Voluntary Air Emission Reduction Program) való sikeres részvételért.

  1995: A 3M bemutatja az első CFC-mentes inhalátorát asztma kezelésére. A 3M útnak indítja legújabb programját, amelynek célja, hogy a munkahelyi sérüléseket és betegségeket 4 év alatt 50%-kal csökkentse. A 3M megkapja a Nemzeti Technológiai Díjat (National Medal of Technology Award), amely a legmagasabb rangú olyan elismerés az Egyesült Államokban, amely műszaki eredményekért adható.

  1996: Clinton elnök fenntarthatósági tanácsa (Council on Sustainable Development) a 3M 3P programjának adományozza a fenntartható fejlődésért adható elnöki díjat (President's Sustainable Development Award). Hivatalos formát ölt a 3M Környezetvédelmi Rendszere (Environmental Management System). Kifejlesztjük a 3M Globális biztonsági és egészségügyi tervét (Global Safety and Health Plan).

  1997: A 3M megalkotja az Életciklus-kezelési rendszert (Life Cycle Management System), amelynek célja annak biztosítása, hogy az új termékek fejlesztésénél figyelembe vegyék a környezetvédelmi, egészségügyi és biztonsági megfontolásokat. A 3M kutatói a CFC gázok helyett használható 3M hidrofluroéterek kifejlesztéséért (HFE) megkapják az Amerikai Vegyészeti Társaság (American Chemical Society) „A kémia hősei” díját (Heroes of Chemistry Award). 3M elindítja a „Lifescapes” programot, amely elősegíti az alkalmazottak egészségének, biztonságának és jóllétének védelmét mind a munkahelyen, mind otthon.

  1998: A 3M kitűzi azt az egészségügyi és biztonsági célt, hogy 3 éven át évente 25%-al csökkenti a munkahelyi sérülések és betegségek számát.

  1999: A német Hamburger Umweltinstitut környezetvédelmi teljesítményi listáján, amely a világ 50 legnagyobb vegyipari cégét tartalmazza, a 3M elnyeri a második helyet.

  2000: Létrejön a 3M GIVES (Grants Initiated by Volunteer Service) önkéntességi és támogatási szolgálat.

  2001: Meghatároztuk a 2005-ös környezetvédelmi célokat. A „3M Contributions” program környezetvédelmi vonatkozásokkal bővül. A 3M megkapja a National Points of Light alapítvány díját a közösségeknek nyújtott szolgálataiért (Award for Excellence in Corporate Community Service).

  2002: A 3M a Dow Jones Fenntarthatósági Index listáján az első az ipari áruk és szolgáltatások kategóriában (Industrial Goods and Services). A 3M bekerül az FTSE Társadalmilag Felelős Befektetések Indexbe (Socially Responsible Investment Index). A 3M megkapja a "Vision for America" díjat a Keep America Beautiful-tól.

  2003: A 3M megkapja az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség „Tiszta levegő” díját a szabályzási, illetve irányelveket érintő innovációk kategóriában.

  2004: A 3M megkapja az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség és az Amerikai Energiaügyi Minisztérium 2004-es” ENERGY STAR®”” díját az energiamenedzsementben betöltött vezető szerepéért.

  2005: A 3M megkapja az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség Klímavédelmi díját (Climate Protection Award). A 3M befejezi a 2000-2005-ös Vállalati Környezetvédelmi Célok programját, túlteljesítve valamennyi kitűzött célt, és bejelenti a következő, 2005-2010 időszakra érvényes Vállalati Környezetvédelmi Célok programot. A 3M megkapja a 2005 Legértékesebb Szennyezésmegelőzésért díjat (MVP2 Award) a Nemzeti Szennyezésmegelőzési Kerekasztaltól. Az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség a 3M-nek ítéli a Nemzeti Környezetvédelmi „Performance Track Outreach” díjat, amelyet kiemelkedő környezetvédelmi teljesítményért adnak, és amelyet a díj történetében először nyert el vállalat.

  2008: Létrejön a 3M Megújúló Energiaforrások divíziója. A 3M új Stratégiai fenntarthatósági alapelveket (Strategic Sustainability Principles) fektet le.

  2010: 2010 őszén a 3M az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökséggel (EPA) és a Minnesotai Szennyezéskezelési Ügynökséggel (MPCA) együttműködve elviszi az EPA „ENERGY STAR” kiállítását a minnesotai állami expora (Minnesota State Fair). Tekintse meg videónkat.

  2011: A 3M lefekteti 2015-ös fenntarthatósági céljait (2015 Sustainability Goals). Elismerésként az energiamenedzsmentben nyújtott folyamatosan javuló teljesítményéért, a 3M immár nyolcadik egymást követő évben kapja meg az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség és az amerikai Energiaügyi Minisztéruim „Folyamatos kiváló teljesítmény az energiamenedzsmentben” (Sustained Excellence Award for Energy Management) elnevezésű díját.

  2013: A 3M dolgozói több mint 250.000 órányi önkéntes munkát végeztek, és a 3M több mint 61,6 millió dollárnyi készpénzt és terméket adományozott világszerte.

  2014: A 3M csatlakozott az ENSZ Globális Megállapodáshoz (UNGC). Világszerte végzett energiamegtakarítási törekvéseiért a 3M ismét elnyerte az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség „ENERGY STAR®” díját. Ez volt a 10. egymást követő év, hogy a 3M megkapta a díjat, ezzel első az iparágban.


Partneri kapcsolataink

 

 • Az együttműködés fenntarthatósági stratégiánk egyik alappillére. Számos különféle szervezettel működünk együtt, amely elősegíti, hogy többféle fenntarthatósági nézőpontot megismerjünk, hogy jobban megértsük az érintettek álláspontját és hogy tanuljunk más cégek sikereiből és kudarcaiból.

 • A Nature Conservancy logója

  Nature Conservancy

  A Nature Conservancy természetvédelmi szervezettel közösen számos projektet finanszíroztunk az Egyesült Államokban, Kínában, Brazíliában, Kanadában és Mexikóban.

 • Vízesés

  Darkwoods

  Egy 500 000 dolláros, 3M Foundation-tól érkező támogatás segítségével megvalósult a legnagyobb természetvédelmi célú, nem állami földvásárlás Kanada történetében. A megvásárolni kívánt földterület a Yellowstone Parktól a Yukon folyóig tart, és a természetvédelmi területek összekötésével segít helyreállítani a karibuk és más védett fajok élőhelyét..

 • Forest Legacy Conservation Land

  Partneri kapcsolat a Minnesota Forest Legacy-val

  A 3M 1,5 millió dollárt adományozott 89 000 hektár erdő megóvására Észak-Minnesotában, amely így az egyik legnagyobb egybefüggő erdőterület az országban.

 • Füves dombok

  A kontinens koronája (Crown of the Continent)

  2011-ben a 3M egymillió dollárt adományozott, hogy egybefüggővé tegyen 60 millió hektárnyi, az idahói Montana területén fekvő, és Brit Kolumbia déli részébe is benyúló természetvédelmi területet. Ez Észak-Amerika történetének két legnagyobb természetvédelmi célú földvásárlása.

 • Emissziós kreditek

  A 3M az amerikai környezetvédelmi törvények által megszabottnál nagyobb mértékben tudta csökkenteni légszennyező anyagkibocsátását, ezzel a törvény értelmében emissziócsökkentési krediteket nyert el. A krediteket sok esetben értékesítettük, és a befolyt összegből környezetvédelmi programokat támogattunk. Máskor magukkal a kreditekkel járultunk hozzá az állami és helyi kormányzatok levegőminőség-javítási céljainak megvalósításához.

 • World Resources Institute

  A World Resources Institute-tal és a World Business Council for Sustainable Development többi tagjával együtt kifejlesztettünk egy globális protkollt az ellátási láncban zajló és a termékek teljes életciklusa során létrejövő karbonemisszió számszerűsítéséhez.

 • Tervezzünk a környezetnek

  Az Épületfenntartási Üzletágunk részt vesz az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (U.S. Environmental Protection Agency, EPA) "Tervezz a környezetnek" (Design for the Environment, DFE) elnevezésű kezdeményezésében. A kezdeményezés részeként a 3M kutatói kormányzati szakértőkkel együttműködve azon dolgoznak, hogy olyan hatékony, tisztítótermékekben használható vegyszereket találjanak, amelyek óvják mind az ember, mind a környezet egészségét.