A használt tömítő ragasztóanyag hősi képe

Tömítés, tokozás

3M tömítéshez és tokozáshoz használt termékmegoldások a különleges védelem biztosítására.

Kérdezzen meg egy 3M szakértőt

Megbízható védelem a terveihez.

A tömítőanyagra a varrat mentén van szükség. A tömítés és tokozás körbevonja és védi az alkatrészt. Mindkettő megakadályozza a folyadék behatolását vagy szivárgását, és az ipar minden területén megtalálhatók, de különösen gyakoriak azoknál az alkalmazásoknál, amelyek ki vannak téve a környezeti elemek hatásainak, vagy amelyek belsejében nagy értékű alkatrészek találhatók, ilyen például a járműipar, fémipar, elektronika, villamosipar, építőipar és karbantartás.

 • Ragasztót vagy tömítőanyagot használunk a fémlemezek varratai fölé

  Tömítés

  Ragasztószalag vagy tömítőanyag használata az illesztési vonalon, annak érdekében, hogy a folyadék ne tudjon behatolni vagy elszivárogni. Például: járművek tetejének illesztésénél, fémburkolatok vagy csövek tömítésénél.

 • A ragasztóval védőtok hozható létre az alkatrészek körül.

  Tömítés, tokozás

  A ragasztóval védőtok hozható létre az alkatrészek körül. Például: elektromos vezetékek és csatlakozók, elektronikai alkatrészek, nyomtatott áramkörök védelmére.

 • A tömítőanyag legyen rendkívül rugalmas, tartós és gyorsan kötő. Definíció szerint a mechanikus rögzítők szinte mindegyikéhez szükség van másodlagos tömítőanyagra, mert a felületen történt áttörések lehetővé teszik, hogy folyadék és gőz szabadon beáramoljon a szerelvénybe.

  A tömítés, tokozás jellemzően a következőket igényli:
   

  • Jó rugalmasság
  • Egyszerű felvihetőség
  • Festhetőségig szükséges idő
  • Azonnali megmunkálhatóság

   


Lefejtési erő, nyomás és szakítószilárdság tömítés és tokozás során

Ha a szerelvény két átfedő vagy egymásba illeszkedő felület rögzítését igényli, a tömítőanyagra gyakran hat lefejtési erő. A küszöb feletti gyalogosforgalom vagy a vasúti kocsi teteje felett áramló szél folyamatosan le akarja szakítani a tömítőanyagot, legyen az akár ragasztószalag, akár ragasztóanyag. Ha az alkalmazás tömített vagy tokozott, a ragasztóanyagra (a ragasztószalagok itt nem megfelelők) gyakran hat nyomás vagy feszültség az alkatrész hőtágulása vagy zsugorodása következtében. Sok hermetikusan zárt alkatrész, például a nyomtatott áramkör ki lehet téve mindhárom erőhatásnak - lefejtés, nyomás, szakítás.

 • T illesztésű kompressziós feszültség az illesztésben
 • T illesztésű szakítószilárdság az illesztésben
 • Az illesztésre ható lefejtési és csavaró erő

SZAKMAI TIP​P
Alakítsa át az illesztést úgy, hogy a ragasztóanyag vagy a ragasztószalag dupla munkát végezhessen - ragasszon és tömítsen egyszerre.

Védje a designt 3M termékekkel
Miután mindent megtett azért, hogy a lehető legjobb terméket állítsa elő, győződjön meg arról, hogy megbízható 3M termékekkel védi a rezgés, a nedvesség és egyéb szennyeződések ellen. A 3M ragasztószalagok, tömítőanyagok és ragasztók hermetikusan elzárják vagy beágyazzák az érzékeny elemeket, tartósan és megfolyás nélkül tömítik a hézagokat és a varratokat, illetve a gyors kötésnek köszönhetően hamar festhetők.


Termékkategóriák a tömítéshez, tokozáshoz

 • Különböző nyitott idővel és folyási tulajdonságokkal rendelkező akril, epoxi és uretán szerkezeti ragasztók. Merev és rugalmas változatban is elérhető.

 • Uretán, hibrid és szilikon egykomponensű ragasztási technológiák kimagasló szigetelő tulajdonságokkal. Ezek a termékek képesek kitölteni nagyobb és szabálytalan réseket. Némelyik fajta nedvesen festhető.

 • Azonnali tömítést és festhetőséget biztosítanak. Jól alakítható, tökéletesen fedi pl. szegecseket.

 • 100% szilárdanyag tartalmú, hőre lágyuló ragasztók, melyeket másodpercek alatt megkötnek.


Teljesítménytényezők a tömítéshez, tokozáshoz

Az alábbiakban bemutatott valamennyi 3M technológia használható tömítéshez, tokozáshoz. A termékek teljesítményének összehasonlítására használja az alábbi listát.

varrattömítés
 • + = Jó ++ = Jobb +++ = Legjobb
tokozás és tömítés
 • + = Jó ++ = Jobb +++ = Legjobb

Keressen fel minket

Azért vagyunk itt, hogy segítsünk.

Segítségre van szüksége a projekthez megfelelő termék kiválasztásához? Lépjen kapcsolatba velünk, vagy hívja a +36 1 270 7777 telefonszámot, ha termékkel vagy alkalmazással kapcsolatos, illetve műszaki tanácsra van szüksége, vagy együtt kíván működni egy 3M műszaki szakemberrel.

Segítségre van szüksége a projekthez megfelelő termék kiválasztásához? Lépjen kapcsolatba velünk, vagy hívja a +36 1 270 7777 telefonszámot, ha termékkel vagy alkalmazással kapcsolatos, illetve műszaki tanácsra van szüksége, vagy együtt kíván működni egy 3M műszaki szakemberrel.