Közlekedési jelzések

A táblák fejlődésének története

 • Közlekedési jelzések

  Az út láthatóságának biztosításával, valamint útmutatások segítségével a közúti infrastruktúrának éjjel és nappal egyaránt a lehető legmagasabb szintű vezetési kényelmet és biztonságot kell nyújtania. Az idősebb járművezetőknek más járművezetőkhöz képest több időre és fényre van szükségük a jelzőtáblák feldolgozásához és a döntések meghozatalához, a sok időt az úton töltő tehergépjármű-vezetők pedig sokkal magasabban ülnek a jármű fényszóróihoz képest. Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy a közlekedési tábla látható maradjon, a visszavert fény szögének sokkal nagyobbnak kell lennie.

  Az első fényvisszavető fólia üveggyöngyökből készült, amelyek mögött egy fényvisszavető bevonat helyezkedett el. Az így kapott optikai rendszer a beeső fény 6–8%-át verte vissza a fényforrás felé. 75 évvel később azonban a technológiának köszönhetően ennek az értéknek a tízszerese érhető el. A mikroprizmatikus technológia megszületése óta a közlekedési táblák folyamatos fejlesztéseken esnek át. A keményebb polimerek használatának köszönhetően pedig tartósabb és az időjárási körülményeknek ellenállóbb fényvisszavető fóliák hozhatók létre.

  • A továbbfejlesztett fényvisszavető képesség mellett a 3M prizmatikus fényvisszavető fóliái számos környezetvédelmi előnyt is kínálnak az üveggyöngyös fóliákhoz képest: 97%-kal csökkentik az illékony szerves vegyületek felhasználását, 77%-kal csökkentik a gyártáshoz felhasznált energiafogyasztást és 46%-kal csökkentik a szilárd hulladékokat a gyártási folyamat során.

Kiemelt termék:

3M™ Diamond Grade™ DG³ fényvisszavető táblafólia

 • Győzze le a sötétséget!

  Győzze le a sötétséget!

  A DG³ fólia a legmodernebb fényvisszavető táblafóliánk. A 3M Diamond Grade fólia közel kétszer akkora fényvisszavető képességgel bír, mint az alacsonyabb kategóriájú termékeink, így elősegíti a még láthatóbb jelzések gyártását, amellyel az éjszakai balesetek száma akár 46%-kal csökkenthető.*

  A következő oldalon további információkat olvashat a 3M™ Diamond Grade™ DG³ fóliáról, továbbá megtekintheti a más típusú fóliákkal végzett összehasonlítását is.

  *Ripley, D.A, Howard R. Green Company, ITE AB04H313, Quantifying the Safety Benefits of Traffic Control Devices - Benefit-Cost Analysis of Traffic Sign Upgrades, 2005 Mid-Continent Transportation Research Symposium Proceedings.


Milyen a hatékony közúti jelzés?

 • A hatékony jelzőtáblák éjjel-nappal felhívják magukra a járművezetők figyelmét. Éjszaka a járművezetőknek megfelelő fényerőre van szükségük, míg nappal a szín és a kontraszt a legfontosabb paraméter. A magas kockázatú és baleseti zónákban, például iskolai és útépítési területeken a fluoerszcens színek használata javítja a nappali láthatóságot.

  Éjszaka mennyire fontos, hogy a jelzőtáblák fényesebbek legyenek? Egy, az Iowai Egyetemen végzett tanulmány közvetlen kapcsolatot talált a táblák fényereje, valamint a táblák láthatósága és értelmezése között. A tanulmány résztvevői lényegesen gyorsabban tudták elolvasni és feldolgozni a fényesebb jelzőtáblákat. Ez a tanulmány rámutat arra, hogy minél fényesebb egy jelzőtábla, annál kevesebb ideig kell levennie a járművezetőnek a szemét az útról, így jobban összpontosíthat magára a vezetésre – ez egy különösen fontos tényező az éjszakai vezetésnél.


CE-jelölés

 • A CE-jelölés a gyártó (harmadik fél által hitelesített tesztelés útján tett) nyilatkozata, miszerint a termék megfelel minden rendelkezésnek, melyet a kapcsolódó európai irányelv(ek) által meghatározott vonatkozó jogszabályok támasztanak.

  A CE-jelölésnek köszönhetően a vállalatok módosítások vagy újbóli ellenőrzések nélkül, könnyebben eljuttathatják termékeiket az európai piacra.

  2009 óta az összes 3M fényvisszavető fólia megfelel az európai építőipari termékekre vonatkozó előírásoknak. A CE-jelölés és a további termékinformációk (tételszám és tartósság) vízjelként szerepelnek a fényvisszavető fóliákon.


Kiterjesztett jótállás

 • Teljes nyugalom

  Vállalatunk elkötelezett a közúti láthatóságot és a biztonságot célzó innovatív biztonsági megoldások iránt.

  E kötelezettségvállalás részeként a 3M által jóváhagyott közlekedésitábla-gyártókon keresztül minden tartós forgalmi jelzőtábla fóliánkhoz kiterjesztett jótállást kínálunk. Ezeket a gyártókat a 3M műszaki szerviz szakemberei évente ellenőrizik és akkreditálják.

  A 3M által jóváhagyott közlekedésitábla-gyártók minden szükséges engedéllyel rendelkeznek, hogy biztosítani tudják ügyfeleik számára a 3M által kínált kiterjesztett jótállás előnyeit a tartós közlekedési tábla fóliákra. Ezek a jóváhagyott közlekedésitábla-gyártók képzésen, valamint minden évben ellenőrzési folyamaton esnek át, valamint szigorú 3M gyártási iránymutatások vonatkoznak rájuk.


Digitális jelzőtábla-készítési folyamat

 • A digitális technológia forradalmasította a közlekedési táblák gyártását, hiszen a segítségével olyan gyors, rugalmas és minőségi nyomtatás érhető el, amellyel a hagyományos módszerek nem vehetik fel a versenyt. A 3M a Durst nyomtatógyártóval közösen élen jár e technológia fejlesztésében. A közlekedési táblák a hagyományos előállítási módszerekhez képest ma már kevesebb lépésben, kevesebb hulladékkal állíthatók elő, továbbá minden egyes követelménynek megfelelnek.

  A speciálisan kifejlesztett tintáinknak köszönhetően a 3M összes mikroprizmatikus fóliája digitálisan nyomtatható. Olyan nagy méretű, egyszínű területek, valamint átlátszó színek nyomtatása is lehetséges specifikus színárnyalatok mellett, amelyek minden időben kiválóan láthatók.

  A digitális nyomtatás gyors, egyszerűen használható és igény szerinti nyomtatást tesz lehetővé, továbbá a táblák összeilleszthetősége elősegíti a hulladék csökkentését, ezenfelül olyan új lehetőségeket nyit meg a közlekedésitábla-gyártók előtt, amelyekkel egyszerűbben készíthetnek innovatív egyedi megoldásokat.


Termékkategóriák

 • 3M™ Diamond Grade™ DG³ fényvisszavető fólia

  A 3M Diamond Grade DG³ fényvisszavető fólia megfelel, sőt, bizonyos esetben meg is haladja a különböző teljesítményosztályok által támasztott követelményeket, az RA2 és a meglévő Class 3 besorolást is ideértve.

  A Full Cube sarokoptikának köszönhetően bármely más fóliához képest több fény tükröződik vissza a járművezető irányába.

  Termékek megtekintése

  3M™ Diamond Grade™ DG³ fényvisszavető fólia 3M™ Diamond Grade™ DG³ fényvisszavető fólia
 • 3M™ High Intensity Prismatic fényvisszavető fólia

  A 3M High Intensity Prismatic (HIP) fényvisszavető fólia a kialakításának köszönhetően állandó és ideiglenes közúti táblákon, valamint a vidéki környezetben használt útszegélyoszlopokon egyaránt használható.

  Termékek megtekintése

  3M™ High Intensity Prismatic fényvisszavető fólia 3M™ High Intensity Prismatic fényvisszavető fólia
 • 3M™ Engineer Grade Prismatic fényvisszavető fólia

  A 3M Engineer Grade fényvisszavető fólia megfelel az RA1 osztály által támasztott követelményeinek. Ez az ideális anyag olyan általános útjelző táblákhoz, amelyek kevésbé kritikusak az úthasználók számára, például az utcák névtáblái és a parkolótáblák.

  Termékek megtekintése

  3M™ Engineer Grade Prismatic fényvisszavető fólia 3M™ Engineer Grade Prismatic fényvisszavető fólia
 • Táblakészítés alkotóelemei

  Minden tábla csak annyira jó, amennyire a leggyengébb alkotóeleme, ezért olyan nyomdafestékeket, funkcionális fedőfóliákat és transzferfóliákat fejlesztettünk ki, amelyek az összes fényvisszavető fóliánkkal kompatibilisek, és maximalizálják az elkészült útjelző táblák hatékonyságát.

  Termékek megtekintése

   

  Táblakészítés alkotóelemei Táblakészítés alkotóelemei

Termékkategóriák