Járműbiztonsági jelölések

 • Járműbiztonsági jelölések

  Biztonsági jelölések, amelyekkel a járművek éjjel-nappal jól láthatóvá válnak

  A jól látható járművek sokkal biztonságosabbak. Ez különösen azon járművek esetén fontos, amelyek nagy sebességgel haladnak, nehéz terhet szállítanak vagy rendszeresen megállnak a forgalmas utakon vagy nagy sebességű autópályákon. A jól látható járműjelölések elengedhetetlenek az úthasználók biztonsága szempontjából. Ezek használatát bizonyos biztonsági szabályozások is előírják, mint például a 2011-ben kötelezővé vált ECE104.

  Az ECE104 szabályozás az Európában forgalomba hozott, újonnan regisztrált, 7,5 tonnát meghaladó nehéz tehergépjárművekre és 3,5 tonnát meghaladó pótkocsikra vonatkozik. Ez a szabályozás a járműveken használható fényvisszaverő jelölés normáit, míg az ECE48 szabályozás 6.21. pontja a jelölés járművön elfoglalt helyét határozza meg.

  A láthatósági jelölések nem csak a nehéz tehergépjárművek esetében alkalmazhatók. A 3M™ Diamond Grade™ DG³ fényvisszavető fólia számos különböző járművön alkalmazható, a 7,5 tonnát meghaladó nehéz tehergépjárművektől kezdve, a sürgősségi szolgálati járműveken át, egészen autópálya-karbantartó járművekig, amelyek rendszeresen megállnak a nagy sebességű utakon. A fóliát rendkívüli fényvisszavető képesség és kiváló tapadás jellemzi, ellenáll a behatoló víznek és szennyeződéseknek, minden távolság és látószög mellett jó teljesítménnyel bír, és megvédi a járművezetőket és a vészhelyzetek elhárításán dolgozókat, akik gyakran kihívásokkal teli és veszélyes munkakörülmények között dolgoznak.


Több élet menthető meg

 • Annak ellenére, hogy az összes EU-tagállam kötelezővé tette az ECE104 szabályozást, Szlovákia, Olaszország és Románia külön is kezdeményezte a flották láthatósági jelöléssel történő ellátását.

  Olaszország volt az első ország Európában, amely 2006-ban elfogadta a rendeletet. Az éjszakai balesetek kiértékelése azt mutatja, hogy Olaszországban ebben az időszakban a halálesetek kétszer akkora mértékben csökkentek, mint más nyugat-európai országokban: 36%-os csökkenés Olaszországban, míg Nyugat-Európa többi részében a csökkenés mindössze 18% volt (Forrás: ERSO-DaCoTa Reports 2006 till 2012).


Termékkategóriák

 • A mentőautók, a rendőrautók és a tűzoltóautók esetében a nappali és éjszakai láthatóság kritikus jelentőséggel bír. A rendkívül hatékony fényvisszavető jelölések használata védi a segélyszolgálati dolgozókat és járműveiket.

  Termékek megtekintése

 • A 7,5 tonnát meghaladó, 2011 után gyártott nehéz tehergépjárműveket kötelező azok elején, oldalán és hátulján láthatósági jelölésekkel ellátni.

  A 3M járműjelölő szalagjai a merev oldalú és függönyponyvás nehéz tehergépjárműveknél és pótkocsiknál is egyszerűen alkalmazhatók, magas fényvisszavető képességgel bírnak és kopásállóak, ezzel biztonságban tartva a járműveket és a vezetőket az úton.

  Termékek megtekintése

 • Olyan járművek esetén, amelyek rendszeresen megállnak az úton munkavégzés vagy egyéb autópálya-feladatok elvégzése céljából, bizonyos típusú láthatósági jelölések használata kötelező.

  A 3M fényvisszavető fóliája extra védelmet nyújt a munkavállalók, a civilek és a járművek számára az utakon történő munkálatok közben.

  Termékek megtekintése