Mire figyeljen az Aura™ 9300+Gen3 részecskeszűrő félálarcok felhelyezésénél?

 • A részecskeszűrő félálarcok csak akkor hatékonyak, ha tömören zárnak a félálarc szélei és az arc között. Abban a pillanatban, amikor a pontos illeszkedés megszakad, a védelem megszűnik, mivel a szennyezett levegő beszivároghat a keletkezett résen. Minden esetben, amikor félálarcot használ kövesse a felhelyezési útmutatót.

ÚJ Cool Flow™ Comfort kilégzőszelep*

- "Grip" funkció megkönnyíti a félálarc felvételét, újrapozícionálást és levételét 
*(csak a 9312+Gen3, 9322+Gen3, 9332+Gen3 termékek esetében)

3-paneles kialakítás

- Többféle arctípushoz és -mérethez illeszkedik

Integrált orrlemez és puha habból készült orr-rész

- Kényelmes formázhatóságot kínál

Domborított felső fedőréteg

- Csökkenti a szemüveg párásodását 

ÚJ! Védett fül-kialakítás a felső, alsó paneleken

-  A félálarc könnyebb fel-, levétele és igazítása miatt tervezve


Videó a felhelyezésről


Felhelyezés

 • Fordítsa felfele a félálarcot

  1. Fordítsa felfele a félálarcot és a füleket fogva, húzza szét a felső és alsó paneleket.

 • Húzza az áll és orr paneleket addig, amíg az orrlemez ívet nem formáz és a félálarc csésze alakot vesz fel.

  2. Húzza az áll és orr paneleket addig, amíg az orrlemez ívet nem formáz és a félálarc csésze alakot vesz fel. Bizonyosodjon meg róla, hogy mindkét panelt teljesen széthúzta.

 • Tartsa a légzésvédőt nyitott oldalával az arcához, majd közelítse oda.

  3. Miközben a füleket tartja, tartsa a légzésvédőt nyitott oldalával az arcához, majd közelítse oda.

 • Az egyik kezével tartsa a szelep oldalait úgy, hogy a félálarcot az arcán tartja.

  4a) Szelepes félálarc - az egyik kezével tartsa a szelep oldalait úgy, hogy a félálarcot az arcán tartja.

  4b) Szelep nélküli félálarc - tartsa a félálarcot az egyik kezével, nyitott oldallal az arcának.

 • A másik kezével fogja meg a pántokat és egyenként húzza a feje mögé

  5. A másik kezével fogja meg a pántokat és egyenként húzza a feje mögé.

  6. A felső pántot húzza a fejtetőre, az alsót a fülei alá. Figyeljen arra, hogy a pántok ne csavarodjanak össze. A kényelmes illeszkedés eléréséért állítsa be a felső és alsó paneleket a fülek használatával. Bizonyosodjon meg arról, hogy a paneleket teljesen kihajtotta és nem fordultak be.

 • Mindkét kezével formázza az orrlemezt az orra formájához, hogy szoros illeszkedést és jó szigetelést érjen el.

  7. Mindkét kezével formázza az orrlemezt az orra formájához, hogy szoros illeszkedést és jó szigetelést érjen el. Az orrlemez egy kézzel történő beállítása kevésbé hatékony légzésvédelmi teljesítményt eredményezhet. 

 • Végezze el az illeszkedés vizsgálatot.

  8. A munkaterületre történő belépés előtt a végezze el az illeszkedés vizsgálatot.


Tények az illeszkedésvizsgálatról

Az illeszkedésvizsgálat elvégzése nem csak a helyi szabályozások miatt szükséges, hanem a légzésvédő biztonságossága szempontjából is elengedhetetlen. Az alábbiak információval szolgálnak az illeszkedésvizsgálat elvégzésének okairól és módjairól.

 • Az illeszkedésvizsgálatot minden szorosan illeszkedő félálarc használata előtt el kell végezni
  Továbbá, a munkavállalók illeszkedésvizsgálatát el kell végezni minden olyan esetben, ha eltérő típusú, méretű vagy más légzésvédőt használ; ha bármely fizikai változás következik be, amely hatással lehet az illeszkedésre (mint például jelentős súlyváltozás, fogászati- vagy más arcváltozások).
 • A részecskeszűrő félálarcként is ismert, szorosan illeszkedő félálarcokat illeszkedésvizsgálatnak kell alávetni a munkahelyen történő használatok előtt.
  Bizonyos országokban ez kötelező, mint az Egyesült Államok vagy Egyesült Királyság, de a 3M minden esetben azt ajánlja, hogy az eldobható félálarcokon végezze el az illeszkedésvizsgálatot a munkavégzés előtt.
 • Ennek ellenére, számos előírás kitér arra, hogy az illeszkedésvizsgálat elvégzőinek tudniuk kell azt, hogy hogyan kell elvégezni a tesztet, ismerniük kell a nem megfelelő eredményeket és megfelelően kell tisztítaniuk és karbantartaniuk az eszközeiket. Számos országban önkéntes fit tesztelő kompetencia értékelési rendszer van, mind például a BSiF Fit2, amely az Egyesült Királyságban működő rendszer (www.fit2fit.org).
 • A kvalitatív illeszkedési teszt (QLFT) csak negatív nyomású, és szorosan illeszkedő pozitív nyomású, légzésvédőknél alkalmazható. A felhasználó észlelésén múlik, hogy felismeri a szagokat, ízeket vagy irritáló tényezőket. A kvantitatív fit teszt (QNTF) bármely szorosan illeszkedő légzésvédő fit tesztelésére használható. Olyan eszköz használatát is magában foglalja, amely méri az arcszigetelés körüli szivárgást és számbeli eredményeket mutat, amelyet 'fit factor'-nak (illeszkedési tényezőnek) neveznek.
 • Illeszkedésvizsgálat nélkül nem lehet tudni, hogy a légzésvédő valójában is az igényelt szintű védelmet nyújtja a munkavállaló számára. A nem megfelelően felhelyezett légzésvédő nem fogja azt a védelmi tényezőt nyújtani a munkavállaónak, így munkahelyi légzési veszélyeknek lehetnek kitéve.
 • A félálarc csak akkor működik, ha a levegő a szűrőn keresztül áramlik be. A levegő a legkisebb ellenálláson keresztül áramlik, így ha az illeszkedés nem biztonságos, a levegő inkább ott jut be a légzésvédő alá, nem a szűrőn. Emiatt szükséges az, hogy megbizonyosodjon a megfelelő illeszkedésről, ha eldobható félálarcot használ.
 • A légzésvédőket gyakran más védőeszközzel együtt viselik. Védőszemüvegek, arcvédők, védősisakok és védőoverallok mind egy légzésvédővel versenyezhetnek a viselő arcán, fején vagy testén és zavarjatják a félálarcok szigetelését. Az illeszkedésvizsgálatnak biztosítania kell azt, hogy az eszköz kompatibilis és nem csökken a félálarc hatékonysága a rosszabb arcszigetelés miatt.
 • A szakáll, bajusz, vagy akár borosta is zavarhatja az eldobható félálarcok szigetelését. Ezért van az, hogy az előírások megkövetelik, hogy a munkavállalók borotváltak legyenek az illeszkedésvizsgálat napján és minden fajta arcszőrzet viselését tiltják, ha a légzésvédő kapcsolatba kerül az arccal.
 • Ezért van az, hogy az illeszkedésvizsgálat több külöböző gyakorlatot is magában foglal, mint a fej forgatása és a beszéd. Ez meghatározza a félálarc képességét arra, hogy megtartja-e a szigetelést, ha a munkavállaló mozgásban van.