webLoaded = "false" Loadclientside=No

Felületi tulajdonságok módosítása a jobb tapadásért

webLoaded = "false"

Ha egy anyagot nehéz ragasztani az alacsony felületi energiája miatt, nagyon fontos, hogy az adott anyag ragasztásához megfelelő ragasztóanyagot válasszuk. Számos módszer kínálkozik az anyagok felületi energiájának növelésére, így a ragasztási lehetőségek javítására. Íme több különböző módszer a felületi energia módosítására.

 • Az alapozók javítják a folyadék azon képességét, hogy vegyileg milyen interakcióba kerül a felülettel

  Alapozás

  A folyadékoknak az a képessége, hogy vegyi hatással vannak a felületre, alapozókkal vagy tapadást elősegítő anyagokkal javítható. Az alapozók úgy működnek, hogy monomolekuláris réteget vagy funkcionális anyagból vékony réteget képeznek a felületen. Az alapozókat kémiailag úgy alakítják ki, hogy a molekulák egyik vége nagyon jól ragad az alacsony felületi energiájú anyagokhoz, miközben a szabad végük nagyon jól ragad a ragasztóanyagokhoz.

 • Tudjon meg többet arról, hogy a plazmakezeléssel hogyan módosítható a felületi energia

  Plazmakezelés

  A plazmakezelések olyan ionizált gáznak teszik ki az anyagok felületét, amely módosítja a felületi atomok kémiai reakcióképességét. A plazmakezelésnek számos különböző változata van, és számos különböző cég foglalkozik plazmakezelési szolgáltatásokkal.

 • Tudjon meg többet arról, hogy a lángkezeléssel hogyan módosítható a felületi energia

  Lángkezelés

  A lángkezelés a „láng” vagyis az égés vegyi hatását kihasználva módosítja vegyileg az anyagok felületi atomjait. A plazmakezeléshez hasonlóan számtalan cég végez lángkezelést különböző anyagokon.


webLoaded = "false"

A felület tisztasága

Bár sok időt töltöttünk azzal, hogy megértsük az anyagok felületi energiájának bonyolult részleteit, a valóságban a ragasztandó anyagokat szennyezett felülettel szállítják le. Ebbe beletartozhat a por, olaj, zsír, ujjlenyomatok vagy bármilyen kosz, amely a felületre kerülhet.

 • A szennyeződés a következőket okozhatja:

  • Kisebb érintkezés a ragasztóanyag és az anyag között, amely megakadályozza a tapadást
  • Ragasztási erejét elvesztő ragasztóanyag, amely megakadályozza a megfelelő nedvesítést
  • Alacsonyabb kötésszilárdság
webLoaded = "false"
 • A tiszta felület lehetőséget biztosít a maximális nedvesítésre és a felület lehető legnagyobb mértékű érintkezésére

  Megfelelő nedvesítés

  A tiszta felület lehetőséget biztosít a maximális nedvesítésre és a felület lehető legnagyobb mértékű érintkezésére

 • A szennyezett felület meggátolja a felületi érintkezés és a nedvesítés lehetőségét

  Nem megfelelő nedvesítés

  A szennyezett felület meggátolja a felületi érintkezés és a nedvesítés lehetőségét

webLoaded = "false"
 • Nagyon gyakran alaposan meg kell tisztítani az anyagot a ragasztás előtt, így garantálható a ragasztóanyag megfelelő érintkezése. Van egy pár módszer erre:
   

  • Használja izopropil-alkohol (IPA) és víz keverékét fele-fele arányban. Ez általában megfelelő az olyan műanyagokhoz, ahol épségük megőrzéséhez nincs szükség olajos bevonatra.
  • Végezzen tisztítást durvább oldószerekkel, pl. acetonnal vagy metil-etil-ketonnal (MEK). Sok fémet olajos bevonattal szállítanak le, amely az oxidációt (rozsdásodást) hivatott megakadályozni, vagy a feldolgozás eredménye (pl. kenőanyagok).
  • Zsírtalanítson ipari zsíroldóval, majd végezzen oldószeres tisztítást. Ezt gyakran fenntartják olyan fémekhez, amelyeket nem csak a feldolgozás során felhasznált olajjal vannak bevonva, hanem nagyon piszkosak is.

webLoaded = "false" Loadclientside=No

Csiszolás – Amikor a tisztítás nem elegendő

Előfordul, hogy a tisztítás egyedül nem képes eltávolítani a szennyeződést az anyagok felületéről. A fröccsöntött műanyagok nyomokban formaleválasztó vegyszereket tartalmazhatnak, amelyeknek az a célja, hogy számos oldószernek ellenálljanak. A fémek oxidrétegei (pl. a rozsdás vas) „hozzáragadnak” a felülethez, és pusztán oldószerekkel nem távolíthatók el. Néhány ipari olaj ellenálló az oldószerekkel és vegyszerekkel szemben, és az a céljuk, hogy a fémek felületét megvédjék a sérülésektől szállítás közben.

webLoaded = "false"
 • Példa ragasztás előtt előkészítetlen felületre

  Előkészítetlen felület

 • Példa tisztítás utáni, ragasztás előtti felületre

  A felület az első tisztítás után

webLoaded = "false" Loadclientside=No

A felület előkészítése csiszolással

Ahhoz, hogy a felületet megfelelően előkészítsék ragasztáshoz, csiszolásra lehet szükség.

1. Első tisztítás – az első tisztítás eltávolíthatja a meglévő szennyeződés nagy részét, és ezzel megakadályozza, hogy a por újra összemaszatolja a felületet csiszolás közben.

2. Csiszolás – normál csiszolópapírral vagy nem szőtt csiszolóanyaggal végzett csiszolás eltávolíthatja a szennyezett felületet, és egyenetlenséget biztosíthat.

3. Tisztítás – a végső tisztítás eltávolítja a csiszolás után maradt port, és új, tiszta felületet biztosít a ragasztáshoz.

webLoaded = "false"
 • Példa csiszolás utáni, ragasztás előtti felületre

  A felület csiszolás után

 • Példa két tisztítás utáni, ragasztás előtti felületre

  A felület a második tisztítás után


webLoaded = "false"

Kapcsolódó oktatási cikkek


Keressen fel minket
Azért vagyunk itt, hogy segítsünk.

Segítségre van szüksége a projekthez megfelelő termék kiválasztásához? Lépjen kapcsolatba velünk, vagy hívja a +36 1 270 7777 telefonszámot, ha termékkel vagy alkalmazással kapcsolatos, illetve műszaki tanácsra van szüksége, vagy együtt kíván működni egy 3M műszaki szakemberrel.

Segítségre van szüksége a projekthez megfelelő termék kiválasztásához? Lépjen kapcsolatba velünk, vagy hívja a +36 1 270 7777 telefonszámot, ha termékkel vagy alkalmazással kapcsolatos, illetve műszaki tanácsra van szüksége, vagy együtt kíván működni egy 3M műszaki szakemberrel.

Kövessen bennünket
tartózkodási hely változtatása
Magyarország - magyar