Tömítésen alkalmazott ragasztóanyag képe.

A ragasztás alapjai: Bevezetés a ragasztástudományba

Ragasztástudomány

 • A ragasztástudomány alapelveit a felülettudomány

  Az adhéziós vagy ragasztókötésre vonatkozó alapvető elvárás az, hogy két anyagot kapcsoljon össze úgy, hogy közben ellenáll az adott tárgy használata során fellépő igénybevételeknek. A ragasztóanyagok használata egyáltalán nem annyira egyértelmű dolog, mint amilyennek tűnhet: a ragasztás tudománya multidiszciplináris terület, amely megkívánja a kémiai és fizikai, a mechanikai és reológiai (folyadékok folyási tulajdonságai), valamint a tervezői és műszaki mérnöki tudományokban való jártasságot.

  A ragasztás tudománya három egyformán fontos részből épül fel, amelyek együttesen alkotják a ragasztókiválasztás és a ragasztótechnika alapjait.

 • Felülettudomány

  Egy felület kémiai összetétele meghatározza, hogy a ragasztóanyag megfelelő kapcsolatot - és ezáltal megfelelő kötést - hoz-e létre. Az egyedi tényezők – mint például a felület tisztasága és textúrája – szintén befolyásolják a ragasztási teljesítményt. A felülettudomány e tényezőket és egyéb olyan jellemzőket vizsgál, amelyek kihatnak a szubsztrátum felületére.

 • Ragasztóanyagok kémiája

  Részben az adott ragasztó egyedi kémiai összetétele határozza meg, hogy egy adott rögzítési alkalmazáshoz megfelelő lesz-e. Nemcsak a kémia játszik szerepet a ragasztó kötőképességében, de a különböző vegyi anyagok is eltérően reagálnak a különféle igénybevételekre, mint például a terhelés, a hőmérséklet vagy a környezet.

 • Illesztések geometriája

  Az illesztés geometriája vagy a kötés formája befolyásolja a ragasztókötés teljesítményét; az igénybevételek iránya és intenzitása úgyszintén. Nemcsak a ragasztóanyagok reagálnak a mechanikai vagy hőhatáson alapuló rögzítésektől eltérő módon az igénybevételre, de a különböző szubsztrátumok és ragasztóként használt vegyi anyagok is különféleképpen reagálnak.


Ragasztóanyag- és ragasztószalag-fajták

 • Ismerje meg a különböző ragasztóanyag- és ragasztószalag-fajtákat, és azt

  A ragasztó olyan anyag, amely két munkadarab egymáshoz rögzítéséhez használatos. Néhány általánosabb típus: egy- és kétkomponensű reaktív ragasztók, olvadékragasztók és reaktív olvadékragasztók, valamint oldószeres és vizes bázisú ragasztók.

  A ragasztószalag olyan fólia vagy papír, amely egyik vagy mindkét oldalán bevonatos, és anyagok illesztésére vagy rögzítésére használják. Néhány ragasztófajta – beleértve a transzfer ragasztószalagokat, a kétoldalas ragasztószalagokat, a habosított ragasztószalagokat és a tépőzárakat – tartós illesztésekhez használható.

  Tudjon meg többet a ragasztófajtákról


Ragasztás: Két anyag összekapcsolása

 • Ismerje meg a különböző tényezőket, amelyek hozzájárulnak a hatékony ragasztókötés kialakításához.

  A ragasztás olyan eljárás, amelynek során két anyagot illesztenek össze egy szerkezetté. A ragasztás helyettesítheti vagy kiegészítheti a hagyományos termikus illesztéseket vagy mechanikai kötésmódokat, mint például a hegesztés, a csavarozás, a szögelés vagy a szegecselés.

  Egy adhéziós (vagy ragasztó-) kötésre vonatkozó alapvető elvárás az, hogy két anyagot kapcsoljon össze úgy, hogy közben ellenáll az adott tárgy használata során fellépő igénybevételeknek. Az adhézió (a ragasztókötés létrejötte) összetett folyamat, amelyben számos tényező együttesen járul hozzá a sikerhez.


A tapadás mérése

 • Tudja meg, hogyan határozzák meg a tudósok egy kötés ellenállási képességét egy

  A tapadással foglalkozó tudósok az adhezív (ragasztó-) kötés szilárdságát azért vizsgálják, hogy meghatározzák: a kötés mennyire képes ellenállni az adott alkalmazásban fellépő igénybevételeknek.

  A ragasztókötés működésének megértése segít megérteni a ragasztókötés szilárdságát. A szilárdság mérésének legáltalánosabb módja a ragasztókötés szétválasztása. A kötés szakításához szükséges erők vizsgálata segít a mérnököknek megérteni a ragasztó teljesítményét adott alkalmazásokban.

  Ismerje meg a ragasztókötés szilárdságát