Ipari ragasztóanyagok és ragasztószalagok kiválasztása az ASPEC-módszerrel

Számos oka van annak, hogy folyékony ragasztóanyagot vagy ragasztószalagot választ egy alkalmazáshoz. Az illesztésen, a felületen és a gyártási folyamaton kívül az olyan szempontok, mint például az automatizálás, az újramegmunkálhatóság vagy az ellátási lánc egyszerűsítése szintén befolyásolhatják a döntést. Ezen felül az egyes vegyi családokon belül végtelen sok lehetőség áll rendelkezésre a különböző rugalmasságú, kötési sebességű, kötési szilárdságú és az adott iparágakban támasztott követelményeknek megfelelő ragasztók előállítására.

Mi a 3M-nél az ASPEC betűszót használjuk, hogy végigvezessük Önt azokon a fontos szempontokon, amelyek segítenek Önnek az igényeinek leginkább megfelelő terméket kiválasztani. Az ASPEC a következőt jelenti: Assembly, Substrate, Process, End Use és Cost, azaz összeszerelés, ragasztási felület, folyamat, felhasználás és költség: öt szempont, amelyet ragasztó kiválasztása során figyelembe kell venni. Az összeszerelés megtervezésére, a felülettudományra és a ragasztóanyagok kémiájára vonatkozó tudással felvértezve az ASPEC segíthet meghatározni, melyik ragasztóanyag a legjobb választás az Ön munkadarabjához.

1. lépés: Az összeszerelés típusának azonosítása

 • Ismerje meg az 1. lépést, válasszon illesztési módot a 3M ASPEC-módszerrel.

  A hat összeszerelési típus áttekintése

  Számos ragasztott illesztés az alábbi hat, gyakorta alkalmazott összeállítási mód valamelyikével jön létre. Ezek a következők: panel rögzítése keretre/merevítő rögzítése panelre, nagy felületek laminálása, dekoratív elemek rögzítése, kisméretű alkatrészek összeszerelése, tömítés rögzítése, valamint tömítés és tokozás. Ez a hatféle összeszerelési mód olyan általános alkalmazásokat jelent, ahol a ragasztók és ragasztószalagok bizonyítottan jól működnek. Ezek számos terméktervben előfordulnak, sokféle piacon és iparágban. Az adott megoldáshoz legközelebb álló összeszerelési mód azonosítása segít az elérhető ragasztószalag- és ragasztóanyag-családok körének szűkítésében, az illesztések geometriája és a tipikus gyártási módszerek figyelembe vétele mellett.

2. lépés: A ragasztási felület kiválasztása

 • Ismerje meg a 2. lépést, válassza ki a ragasztandó felületeket és anyagokat a 3M ASPEC-módszerrel.

  A ragasztószalagok és ragasztóanyagok egyik előnye, hogy sokféle anyaggal képesek kötést létrehozni. A különböző felületek különféle tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek hatással vannak a ragasztóanyag vagy a ragasztószalag kötőképességére. A felületi energia, a textúra, az érdesség és a felület tisztasága mind olyan jellemzők, amelyek befolyásolhatják, milyen ragasztóanyagot vagy -szalagot választ. Annak ismerete, hogy milyen anyagokat kíván ragasztani, az egyik kulcsfontosságú szempont a ragasztó kiválasztása során. Ha tudja, hogy a ragasztószalagok különböző anyagok összekapcsolására képesek, az elősegíti a tervezési lehetőségek bővítését.

  Ismerkedjen meg a felületek fajtáival és az anyagkötésekkel

3. lépés: Azonosítsa a gyártáshoz szükséges lépéseket

 • Ismerje meg a 3. lépést, azonosítsa a folyamat lépéseit a 3M ASPEC-módszerrel.

  Ha megérti, hogy az alkatrészek vagy elemek hogyan illeszkednek, le tudja szűkíteni az alkalmazandó rögzítőszalagok vagy ragasztóanyagok körét. Az itteni gondos választás hozzájárulhat a munkateljesítmény, a jövedelmezőség vagy a termelékenység javításához egyéb összeszerelési módszerekhez képest azáltal, hogy elősegíti a folyamatok számának csökkentését, az utómunka és a bérköltségek visszaszorítását. A ragasztóanyagok és ragasztószalagok kézzel is felvihetők, vagy automatikusan is adagolhatók, és ezek a megoldások gyakran alacsonyabb befektetést igényelnek, mint a hegesztő- vagy egyéb összeszerelő berendezések. Általánosságban elmondható, hogy a ragasztószalagok gyors kötést és azonnali szilárdságot – és ezáltal azonnali felhasználást – biztosítanak. A folyékony ragasztóanyagok nagyobb mozgásteret kínálnak a bonyolultabb illesztések megtervezése és elhelyezése során. A rendelkezésre álló alapterület, a szabályozások és a biztonság további tényezők, amelyek befolyásolják a választást.

4. lépés: A termék felhasználása

 • Ismerje meg a 4. lépést, gondolja át a termék végső felhasználási módját a 3M ASPEC-módszerrel.

  Az összeállítandó termék felhasználása azt is meghatározza, hogy milyen fajtájú ragasztóanyag a legjobb az adott termékterv esetében. Fontos szempontok továbbá, hogy a felhasználók milyen módon használják az adott végterméket, és az milyen környezeti hatásoknak lesz kitéve. Az UV-sugárzás, a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok, a páratartalom, a merítés és a vegyi anyagoknak való kitettség általános szempontok a végfelhasználás során, amelyeket figyelembe kell venni. Számos ragasztószalag és ragasztóanyag létezik, amely bírja az efféle körülményeket. Néhány, a tervezésben kihasználható előnye a ragasztóanyagoknak és ragasztószalagoknak, hogy képesek egyenletesen eloszlatni a terhelést, egyenletesen kötnek és tömítenek egy időben, elnyelik az energiát vagy energiát vezetnek el az illesztéseken keresztül, képesek a fémek galvanikus korrózió elleni szigetelésére és arra, hogy különböző anyagokat egymáshoz rögzítsenek.

5. lépés: Költségvonzat és előnyök

 • Ismerje meg az 5. lépést, vizsgálja meg a költségvonzatokat a 3M ASPEC-módszerrel.

  Amikor egy adott összeszerelés teljes anyag- és gyártási költségét számítja, a ragasztóanyagok és ragasztószalagok gyakran előnyt jelentenek a teljes költség szempontjából. Az anyagköltségekről elmondható, hogy a ragasztóanyagok és -szalagok azáltal, hogy egymástól eltérő anyagok között képesek kötés létrehozására, lehetővé teszik, hogy az adott összeállításban használt ragasztandó anyagok könnyebbek, vékonyabbak vagy olcsóbbak legyenek, és egyúttal feleslegessé teszik a furatok és a mechanikai rögzítések alkalmazását. Ami a gyártási költségeket illeti, a hegesztési vagy egyéb rögzítési módszerek esetén költségmegtakarítás gyakran úgy érhető el, hogy csökkenti a folyamatlépések – például hegesztési varratok csiszolása, rongálódott felületek utánkezelése – számát, vagy elhagyja a mechanikai rögzítések tömítési igényét. A ragasztószalagokkal és ragasztóanyagokkal végzett munka bérköltsége gyakran alacsonyabb, és ez a munka minimális gyakorlatot igényel. Végül a munkaeszközök költsége is alacsonyabb lehet, mint az egyéb összeszerelési módok – például a hegesztés – esetében.

  Természetesen fontos a folyékony vagy szalag formátumú ragasztók költsége is. A folyóméterre vetített költség tekintetében a folyékony ragasztók általában kevésbé drágák, mint a ragasztószalagok, de a rögzítés, a száradás vagy megkötés idejét tekintve lehetnek kompromisszumok. A ragasztóanyag vagy a ragasztószalag kémiai összetétele és teljesítményszintje szintén befolyásolja a ragasztóanyag-költségeket. Általánosan elmondható, hogy minél szélsőségesebb körülmények között kell egy ragasztószalagnak vagy ragasztóanyagnak teljesítenie, annál magasabb az ára. A kiválasztás során feltétlenül legyen tisztában a végfelhasználási körülményekkel, és ennek megfelelően válassza ki az alkalmazáshoz szükséges ragasztót.