A felületi energia kategorizálása

Tehát tudja egy anyag felületi energiáját din/centiméterben... Hogyan tovább? Az anyagok felületi energiája három csoportba kategorizálható: magas, közepes és alacsony felületi energia.

Magas felületi energia

 • Sok fém és az üveg magas, több száz vagy több ezer din/cm-es felületi energiával rendelkezik.

  A felületen lévő molekulák annyira erősen vonzódnak egymáshoz, hogy erősen vonzódnak a folyadékok molekuláihoz is. Emiatt ezek az anyagok viszonylag könnyen nedvesíthetők, így könnyen ragaszthatók. A magas felületi energiájú anyagok nagyságrendileg több száz vagy több ezer din/cm-es felületi energiával rendelkeznek; közéjük tartozik sok fém és az üveg.


Közepes felületi energia

 • Sok szintetikus műanyag és a természetes anyagok felületi energiája legfeljebb 300 din/cm.

  Minden relatív. Valahol a tökéletesen nedvesített hártyák és a tökéletesen gömbölyű cseppek között határozzuk meg a közepes felületi energiát. Ezek az anyagok általában 36-300 din/cm-es felületi energiával rendelkeznek. Sok szintetikus műanyag felületi energiája ebbe a tartományba esik, ahogy a természetes anyagoknak, pl. a fának, a kőnek és a betonnak is.


Alacsony felületi energia

 • Az alacsony (36 din/cm alatti) felületi energiával rendelkező anyagok nehezen ragaszthatók.

  Az alacsony felületi energiájú anyagok felületén lévő molekulák jól érzik magukat, ahogy vannak. Nagyon kicsi vonzás áll fenn bármilyen molekula, pl. a ragasztóanyagok molekulái felé. A 36 din/cm alatti felületi energiával rendelkező anyagok felületi energiáját alacsonynak tartják, és ezek nagyon nehezen ragaszthatók. Ezek közé tartoznak a poliolefin műanyagok, pl. a polipropilén és a polietilén, továbbá a „nem tapadó” felületek, mint a politetrafluoretilén (PTFE).


Különböző anyagok felületi energiája

 • A felületi energiát az adott területre eső energia mértékében, vagyis „din”-ben fejezik ki. 1 din/cm 1 mJ/m-nek felel meg.

  Emlékezzen vissza a ragasztóanyagok kategóriáira és az egyes kategóriák felületi energiájának tartományára (a jobb oldali ábrán látható). A fenti kategóriákban megvizsgáljuk a gyakori anyagtípusok felületi energiáját.

Műanyagok

Hasonlítsa össze a különböző típusú műanyagok felületi energiáját.
 • Alacsony felületi energiájú (LSE) műanyagok

  Az LSE műanyagok általában puhák, alacsony sűrűségűek, és alacsony az olvadáspontjuk. Ezek az alacsony felületi energiájú anyagok összeragadnak, és taszítják a folyadékokat, ezért nehezen ragaszthatók. A 3M ezekre használható ragasztóanyagokat és ragasztószalagokat tervezett, de sokkal kevesebb lehetőségből lehet választani.

 • Szintetikus műanyagok

  A szintetikus műanyagok nagyon gyakoriak a gyártásban: alacsony költségűek, erősek és tartósak, ugyanakkor könnyűek, és könnyen önthetők komplex formákba a konkrét igényeknek megfelelően. A szintetikus műanyagoknak magasabb a felületi energiájuk, mint az LSE műanyagoknak, így a ragasztószalagok és ragasztók könnyebben nedvesítik és ragasztják ezeket.

Hagyományos anyagok

Ez egy széles és változatos csoport: alapvetően magában foglal sok, a műanyagoknál magasabb felületi energiával rendelkező anyagot, de a fémeknél alacsonyabb a felületi energiájuk. Ebbe a kategóriába tartoznak az olyan régi technológiák, mint az üveg, kerámia és beton, valamint a természetes anyagok, pl. a fa, bőr és textil. A hagyományos anyagok viszonylag egyszerűen ragaszthatók, de mindegyiknél vannak megfontolnivalók.

Tudjon meg többet

Ez a diagram mutatja a hagyományos gyártási anyagok felületi energiájának szintjeit.

Fém

A fémek erősek, és jó a teljesítményük számos hőmérsékleti tartományban és környezetben. Nagyon magas a felületi energiájuk, és könnyen érintkeznek a folyadékokkal, ezért nagyon egyszerűen nedvesíthetőek. A legtöbb ragasztóanyag és ragasztószalag rátapad a legtöbb fémre, ezért amikor fémet ragaszt, sok ragasztóanyag közül választhat.

Tudjon meg többet

Ez a diagram a különböző típusú fémek felületi energiájának szintjét mutatja.

Kapcsolódó oktatási cikkek


Keressen fel minket
Azért vagyunk itt, hogy segítsünk.

Segítségre van szüksége a projekthez megfelelő termék kiválasztásához? Lépjen kapcsolatba velünk, vagy hívja a +36 1 270 7777 telefonszámot, ha termékkel vagy alkalmazással kapcsolatos, illetve műszaki tanácsra van szüksége, vagy együtt kíván működni egy 3M műszaki szakemberrel.

Segítségre van szüksége a projekthez megfelelő termék kiválasztásához? Lépjen kapcsolatba velünk, vagy hívja a +36 1 270 7777 telefonszámot, ha termékkel vagy alkalmazással kapcsolatos, illetve műszaki tanácsra van szüksége, vagy együtt kíván működni egy 3M műszaki szakemberrel.