Felületi tulajdonságok módosítása a jobb tapadásért

Ha egy anyagot nehéz ragasztani az alacsony felületi energiája miatt, nagyon fontos, hogy az adott anyag ragasztásához megfelelő ragasztóanyagot válasszuk. Számos módszer kínálkozik az anyagok felületi energiájának növelésére, így a ragasztási lehetőségek javítására. Íme több különböző módszer a felületi energia módosítására.

 • Az alapozók javítják a folyadék azon képességét, hogy vegyileg milyen interakcióba kerül a felülettel
  Alapozás

  A folyadékoknak az a képessége, hogy vegyi hatással vannak a felületre, alapozókkal vagy tapadást elősegítő anyagokkal javítható. Az alapozók úgy működnek, hogy monomolekuláris réteget vagy funkcionális anyagból vékony réteget képeznek a felületen. Az alapozókat kémiailag úgy alakítják ki, hogy a molekulák egyik vége nagyon jól ragad az alacsony felületi energiájú anyagokhoz, miközben a szabad végük nagyon jól ragad a ragasztóanyagokhoz.

 • Tudjon meg többet arról, hogy a plazmakezeléssel hogyan módosítható a felületi energia
  Plazmakezelés

  A plazmakezelések olyan ionizált gáznak teszik ki az anyagok felületét, amely módosítja a felületi atomok kémiai reakcióképességét. A plazmakezelésnek számos különböző változata van, és számos különböző cég foglalkozik plazmakezelési szolgáltatásokkal.

 • Tudjon meg többet arról, hogy a lángkezeléssel hogyan módosítható a felületi energia
  Lángkezelés

  A lángkezelés a „láng” vagyis az égés vegyi hatását kihasználva módosítja vegyileg az anyagok felületi atomjait. A plazmakezeléshez hasonlóan számtalan cég végez lángkezelést különböző anyagokon.


A felület tisztasága

Bár sok időt töltöttünk azzal, hogy megértsük az anyagok felületi energiájának bonyolult részleteit, a valóságban a ragasztandó anyagokat szennyezett felülettel szállítják le. Ebbe beletartozhat a por, olaj, zsír, ujjlenyomatok vagy bármilyen kosz, amely a felületre kerülhet.

 • A szennyeződés a következőket okozhatja:

  • Kisebb érintkezés a ragasztóanyag és az anyag között, amely megakadályozza a tapadást
  • Ragasztási erejét elvesztő ragasztóanyag, amely megakadályozza a megfelelő nedvesítést
  • Alacsonyabb kötésszilárdság
 • A tiszta felület lehetőséget biztosít a maximális nedvesítésre és a felület lehető legnagyobb mértékű érintkezésére
  Megfelelő nedvesítés

  A tiszta felület lehetőséget biztosít a maximális nedvesítésre és a felület lehető legnagyobb mértékű érintkezésére

 • A szennyezett felület meggátolja a felületi érintkezés és a nedvesítés lehetőségét
  Nem megfelelő nedvesítés

  A szennyezett felület meggátolja a felületi érintkezés és a nedvesítés lehetőségét

 • Nagyon gyakran alaposan meg kell tisztítani az anyagot a ragasztás előtt, így garantálható a ragasztóanyag megfelelő érintkezése. Van egy pár módszer erre:
   

  • Használja izopropil-alkohol (IPA) és víz keverékét fele-fele arányban. Ez általában megfelelő az olyan műanyagokhoz, ahol épségük megőrzéséhez nincs szükség olajos bevonatra.
  • Végezzen tisztítást durvább oldószerekkel, pl. acetonnal vagy metil-etil-ketonnal (MEK). Sok fémet olajos bevonattal szállítanak le, amely az oxidációt (rozsdásodást) hivatott megakadályozni, vagy a feldolgozás eredménye (pl. kenőanyagok).
  • Zsírtalanítson ipari zsíroldóval, majd végezzen oldószeres tisztítást. Ezt gyakran fenntartják olyan fémekhez, amelyeket nem csak a feldolgozás során felhasznált olajjal vannak bevonva, hanem nagyon piszkosak is.

Csiszolás – Amikor a tisztítás nem elegendő

Előfordul, hogy a tisztítás egyedül nem képes eltávolítani a szennyeződést az anyagok felületéről. A fröccsöntött műanyagok nyomokban formaleválasztó vegyszereket tartalmazhatnak, amelyeknek az a célja, hogy számos oldószernek ellenálljanak. A fémek oxidrétegei (pl. a rozsdás vas) „hozzáragadnak” a felülethez, és pusztán oldószerekkel nem távolíthatók el. Néhány ipari olaj ellenálló az oldószerekkel és vegyszerekkel szemben, és az a céljuk, hogy a fémek felületét megvédjék a sérülésektől szállítás közben.

 • Példa ragasztás előtt előkészítetlen felületre
  Előkészítetlen felület
 • Példa tisztítás utáni, ragasztás előtti felületre
  A felület az első tisztítás után

A felület előkészítése csiszolással

Ahhoz, hogy a felületet megfelelően előkészítsék ragasztáshoz, csiszolásra lehet szükség.

1. Első tisztítás – az első tisztítás eltávolíthatja a meglévő szennyeződés nagy részét, és ezzel megakadályozza, hogy a por újra összemaszatolja a felületet csiszolás közben.

2. Csiszolás – normál csiszolópapírral vagy nem szőtt csiszolóanyaggal végzett csiszolás eltávolíthatja a szennyezett felületet, és egyenetlenséget biztosíthat.

3. Tisztítás – a végső tisztítás eltávolítja a csiszolás után maradt port, és új, tiszta felületet biztosít a ragasztáshoz.

 • Példa csiszolás utáni, ragasztás előtti felületre
  A felület csiszolás után
 • Példa két tisztítás utáni, ragasztás előtti felületre
  A felület a második tisztítás után

Kapcsolódó oktatási cikkek


Keressen fel minket
Azért vagyunk itt, hogy segítsünk.

Segítségre van szüksége a projekthez megfelelő termék kiválasztásához? Lépjen kapcsolatba velünk, vagy hívja a +36 1 270 7777 telefonszámot, ha termékkel vagy alkalmazással kapcsolatos, illetve műszaki tanácsra van szüksége, vagy együtt kíván működni egy 3M műszaki szakemberrel.

Segítségre van szüksége a projekthez megfelelő termék kiválasztásához? Lépjen kapcsolatba velünk, vagy hívja a +36 1 270 7777 telefonszámot, ha termékkel vagy alkalmazással kapcsolatos, illetve műszaki tanácsra van szüksége, vagy együtt kíván működni egy 3M műszaki szakemberrel.