Az illesztésre ható leggyakoribb erőhatások

A kötési típustól függetlenül fontos megérteni az illesztésekre ható különböző erőhatásokat. A ragasztóanyagok és ragasztószalagok akkor biztosítják a legjobb teljesítményt, amikor a feszültség kétdimenziós a ragasztóanyag szempontjából, és a terhelést szétosztja a ragasztott felületen. A ragasztóanyagok és ragasztószalagok akkor biztosítják a legrosszabb teljesítményt, amikor a feszültség egydimenziós a ragasztóanyag szempontjából, és a terhelést a ragasztási vonal vezető élére koncentrálja. Sok hagyományos kötési kialakítás ezeket az egydimenziós feszültségeket tartalmazza, és módosítást igényelnek ahhoz, hogy a ragasztási kötés a legmegfelelőbb legyen.

 • Tudjon meg többet a szakítóerő illesztésre irányuló hatásáról.

  Szakítás

  A húzóerő azonos mértékben hat az összeillesztés teljes felületén. A ragasztási vonalra merőlegesen, mindkét irányban hat. Az erő a ragasztási vonal teljes területén szétoszlik.


 • Tudjon meg többet a nyírófeszültség ragasztási rögzítésre irányuló hatásáról.

  Nyírás

  Az illesztésre ható erő iránya párhuzamos a ragasztási vonallal, ez a felületeket egymáson való elcsúszásra kényszeríti. Az erő itt is a ragasztási vonallal egy síkban van, annak teljes területén szétoszlik.


 • Tudjon meg többet a kompressziós feszültség ragasztási rögzítésre irányuló hatásáról.

  Kompressziós feszültség

  A szakításhoz hasonlóan a kompresszió is a ragasztással egy síkban és egyenesen ható erő. A szakítástól eltérően az erő a ragasztóanyag felé hat. Az erő a ragasztási vonal teljes területén szétoszlik.


 • Tudjon meg többet a csavarás ragasztási rögzítésre irányuló hatásáról.

  Csavarás

  Az erő a ragasztás egy bizonyos pontjára koncentrálódik és feszítő hatást fejt ki a kötésre. Az összeillesztés másik pontján az erőhatás elméletileg nulla. A csavarás két merev anyagnál fordul elő.


 • Tudjon meg többet a lefejtés ragasztási rögzítésre irányuló hatásáról.

  Lefejtés

  Az erőhatás a ragasztás szélén egy vékony sávra koncentrálódik. Az egyik felület rugalmas, és ezen a sávon a ragasztás elválna, ha a rugalmas anyagot lefejtenénk a másik felületről.


Ragasztási kötések tervezése

A ragasztáshoz tervezett illesztések az erőhatásokat szakításként, kompresszióként vagy nyírásként osztják el. Emiatt az erőhatás a ragasztás teljes felületére hat. Az olyan illesztéseknél, amelyekre csavarás vagy lefejtés hat, az erőhatás a ragasztás szélén egy vékony sávra koncentrálódik, emiatt a ragasztás hamar tönkremehet, különösen ha rezgés, ütés vagy törés éri.

Az erőhatás ismeretén kívül az illesztés optimalizálásakor figyelembe kell venni a méreteket is. A ragasztóanyagok megközelítő teljesítményét adott területre eső erőegységben (pl. nyírófeszültség, Newton per négyzetméter) vagy adott hosszra eső erőegységben (pl. lefejtés, Newton per centiméter) mérik. Ha az illesztés méreteit úgy állítjuk be, hogy az elbírja az adott területre eső terheléseket, a kötés tartóssága javítható.


Kapcsolódó oktatási cikkek


Keressen fel minket
Azért vagyunk itt, hogy segítsünk.

Segítségre van szüksége a projekthez megfelelő termék kiválasztásához? Lépjen kapcsolatba velünk, vagy hívja a +36 1 270 7777 telefonszámot, ha termékkel vagy alkalmazással kapcsolatos, illetve műszaki tanácsra van szüksége, vagy együtt kíván működni egy 3M műszaki szakemberrel.

Segítségre van szüksége a projekthez megfelelő termék kiválasztásához? Lépjen kapcsolatba velünk, vagy hívja a +36 1 270 7777 telefonszámot, ha termékkel vagy alkalmazással kapcsolatos, illetve műszaki tanácsra van szüksége, vagy együtt kíván működni egy 3M műszaki szakemberrel.