Ragasztási kötések tervezése energiaátadáshoz

Bizonyos alkalmazásoknál az energiának át kell áramolnia az egyik anyagból egy másikba, másoknál pedig az energiát el kell nyelni vagy el kell oszlatni. A kiválasztott ragasztóanyag hatással van arra, hogy a kötés hogyan adja át az energiát vagy hogyan nyeli el azt a felületek között.

Általában ez mechanikai energiára vonatkozik, és az alábbiakban főleg ezzel foglalkozunk. Vannak azonban olyan esetek, amelyeknél az alkalmazásnak termális vagy elektromos energiát átadnia. A ragasztóanyagoknak különböző termális és elektromos tulajdonságaik vannak, így a ragasztóanyag-kiválasztás ugyanilyen fontos azokban az esetekben.

 • Tudjon meg többet az energia merev ragasztóanyagokkal és ragasztási kötésekkel való átadásáról. Labdát ütő golfütő képe.

  Energia átadása

  Egy tökéletes példa az energiaátadásra az az apró illesztés, ahol a golfütő feje csatlakozik a nyélhez. Egyetlen golfozó sem akarja, hogy az ütés energiája szétoszoljon, amikor az ütő a labdához ér, így az energia nagy részét át kell adni egy merev ragasztó használatával. Ez ugyanígy van az összetett hajtótengelyek ragasztásakor is. Mivel a nyomatékot a motor biztosítja, az energia hatékony átadása a kerekekre nagyon fontos a teljesítmény szempontjából.


 • Tudjon meg többet arról, hogyan lehet az energiát elnyelni és tompítani ragasztóanyagokkal és ragasztószalagokkal. Rezgő felületek képe.

  Az energia elnyelése

  Alkalmazás, ahol preferált az energia elnyelése, lehet például utánfutó vagy dobozos tehergépkocsi oldalpanelje. Ha ezeket merev ragasztóval ragasztanák fel, az egész szerkezet rezegne és zörögne az úttest minden zökkenőjénél, az erős oldalirányú szélről nem is beszélve. Ehelyett viszkoelasztikus ragasztóanyagot vagy ragasztószalagot választva ennek az energiának egy részét tompíthatják vagy elnyelhetik. További példák, ahol fontos az energia elnyelése: sportfelszerelések párnái, táblagépek, autóajtók.

  A kötés kialakítása gyakran megfelel a ragasztóanyagok vegyi összetételének. Összehasonlítva a különböző illesztések kötési szerkezetét a ragasztóanyagok vegyi összetételével és a gyártási folyamatokkal, leszűkítheti az ideális választást bármely összeszerelési feladathoz.


Kapcsolódó oktatási cikkek


Keressen fel minket
Azért vagyunk itt, hogy segítsünk.

Segítségre van szüksége a projekthez megfelelő termék kiválasztásához? Lépjen kapcsolatba velünk, vagy hívja a +36 1 270 7777 telefonszámot, ha termékkel vagy alkalmazással kapcsolatos, illetve műszaki tanácsra van szüksége, vagy együtt kíván működni egy 3M műszaki szakemberrel.

Segítségre van szüksége a projekthez megfelelő termék kiválasztásához? Lépjen kapcsolatba velünk, vagy hívja a +36 1 270 7777 telefonszámot, ha termékkel vagy alkalmazással kapcsolatos, illetve műszaki tanácsra van szüksége, vagy együtt kíván működni egy 3M műszaki szakemberrel.