A ragasztóanyagok és ragasztószalagok vegyi összetétele

 • A ragasztóanyagok tudományának alappilléreit - a felületek tudományát, a kötések geometriáját és a ragasztóanyagok vegyi összetételét - bemutató ábra.

  Áttekintés

  • A ragasztóanyagok tudományának egyik alappillére maga a ragasztóanyag vegyi összetétele. A kötés és az anyag felületének geometriáján kívül a ragasztóanyagok vegyi összetétele játszik fontos szerepet a ragasztott rögzítések átfogó teljesítményében.
  • A ragasztóanyagok számos különböző formában és vegyi összetétellel érhetők el. A ragasztóanyag vegyi összetétele leggyakrabban önmagában nem határozza meg, hogy egy alkalmazáshoz ragasztószalag vagy ragasztóanyag-e a megfelelő választás. A döntést gyakran a kötés kialakítása, a felület jellemzői vagy a gyártási körülmények alapján hozzák meg. Mivel a meghatározó tényező gyakran egy másik területen van, hasznos a következő két fajta ragasztóanyag vegyi összetételét figyelembe venni: folyékony ragasztóanyagok és ragasztószalagok.
 • Az alábbiakban a ragasztóanyagok leggyakoribb összetevői láthatók. Az alábbiakban felsorolt vegyi anyagokat használják a leggyakrabban a fejlett technológiájú, speciális ragasztási alkalmazásokban. A ragasztóanyagok és ragasztószalagok vegyi összetétele napról napra fejlődik a kutatás és fejlesztés révén.

  Minden vegyi összetevőnek megvan a maga előnye és hátránya. A vegyi összetevők áttekintése nem használható specifikációs célokra, és nem azt jelenti, hogy szigorúan betartandó szabályokat írjon elő az összetételre vonatkozóan, mert ahogy sok esetben, itt is előfordulhatnak kivételek. Az a cél, hogy magas szintű áttekintést nyújtson az egyes összetevőkről, így azokat össze lehessen hasonlítani. Sok más tényezőt kell figyelembe venni ahhoz, hogy egy adott rögzítéshez kiválasszák a megfelelő ragasztószalagot vagy ragasztóanyagot.

  A mai ipari ragasztóanyagoknak és ragasztószalagoknak vegyi összetétel szempontjából öt fő csoportja van:
   

  • Epoxi
  • Uretán
  • Akril
  • Szilikon
  • Gumi

  A különböző formátumok és számos összetevő lehetséges kombinációi miatt több ezer lehetőség van a ragasztásos rögzítésre. Ahogy azonban a kötés szerkezete sem képes önmagában meghatározni, hogy milyen ragasztóanyagot kell használni, arra a ragasztóanyagok vegyi összetétele sem alkalmas. Ahogy több ezer típusú ragasztóanyag érhető el, több ezer összeszerelendő termék létezik. Minél többet tud a ragasztóanyagok tudományáról és az alkalmazás konkrét adottságairól, annál jobban tud választani.


Kapcsolódó oktatási cikkek


Keressen fel minket
Azért vagyunk itt, hogy segítsünk.

Segítségre van szüksége a projekthez megfelelő termék kiválasztásához? Lépjen kapcsolatba velünk, vagy hívja a +36 1 270 7777 telefonszámot, ha termékkel vagy alkalmazással kapcsolatos, illetve műszaki tanácsra van szüksége, vagy együtt kíván működni egy 3M műszaki szakemberrel.

Segítségre van szüksége a projekthez megfelelő termék kiválasztásához? Lépjen kapcsolatba velünk, vagy hívja a +36 1 270 7777 telefonszámot, ha termékkel vagy alkalmazással kapcsolatos, illetve műszaki tanácsra van szüksége, vagy együtt kíván működni egy 3M műszaki szakemberrel.