Anyagok összeillesztése és ragasztása

A tervezőktől és mérnököktől elvárják, hogy napról napra egyre jobb terveket és gyártási folyamatokat dolgozzanak ki. A 3M ragasztószalagjainak és ragasztóanyagainak köszönhetően számos különböző anyag bevonható a tervezési folyamatba, így a szakemberek esztétikusabb, alacsonyabb súlyú és jobb teljesítményű termékeket alkothatnak. Ragasztóanyagaink és -szalagjaink lehetővé teszik, hogy ügyfeleink kreatívabb és hatékonyabb előállítási módszereket válasszanak. A 3M ragasztóanyagai és ragasztószalagjai számos különböző alkalmazási területen és anyaggal használhatók, és vállalatunk örömmel segít megkeresni a cég összeszerelési folyamatának megfelelő megoldást.


Kesztyűs emberi kéz két folyékony ragasztóval bevont fém alkatrészt fog, amelyeket ragasztásos kötéssel fognak egymáshoz rögzíteni.
Új módszerek az anyagok rögzítésére
KÉRJEN SZAKÉRTŐ SEGÍTSÉGET

Ragasztástechnika ipari összeszerelési feladatokhoz

A termékek tervezésére és előállítására számtalan megoldás létezik, azonban a 3M ragasztóanyagai és -szalagjai egyedi előnyöket kínálnak a hegesztéssel és a mechanikus megoldásokkal való rögzítéssel szemben.

 • Szegecselt fémlemez vs két fém ragasztásos rögzítése

  Hagyományos rögzítés és ragasztásos rögzítés

  A nagy igénybevételre tervezett egységeknél a hegesztés számít a szabványos megoldásnak az iparban, ehhez azonban szakértelem szükséges, és eltérő anyagok esetében nem mindig használható (ha például alumíniumot kell acélhoz rögzíteni). A csavarok lehetővé teszik a nyomaték pontos meghatározását, valamint kiszedhetők és cserélhetők, de használatukhoz furatokat kell készíteni az anyagban. A csavarozás ugyan gyakran használt megoldás, amely azonban nem képes nagy terhelésnek ellenállni, és a korrózió is veszélyezteti. Népszerű a szegecselés is, ebben az esetben azonban a munkadarabhoz mindkét oldalról hozzá kell férni, ráadásul ez a megoldás is hasonló anyagok esetében működik a legjobban. Ha elektromos vezetésre van szükség, gyakran forrasztást alkalmaznak, ez a megoldás azonban gyenge mechanikus kötést eredményez.

  A ragasztószalagok és -anyagok számos előnnyel járnak, és nagyszerű alternatívát kínálnak a fenti hagyományos módszerek helyett. A folyékony ragasztók például bejutnak a résekbe, felveszik annak alakját és kitöltik őket. Ez általában erős kötést hoz létre. A ragasztószalagokkal konzisztens ragasztás vastagság és méret érhető el. Azonnali ragadást kínálnak, így megkönnyítik a kezelést és összeszerelést. Mind a két ragasztástechnológia különböző formákban kapható, így elősegítik a rugalmas tervezést és gyártást. A különböző formák mellett a ragasztószalagokból és -anyagokból különböző erősségű változatok kaphatók, így mindig az igényeinek megfelelő terméket választhat.

  Az ipari ragasztóanyagok számos hasznos előnyt nyújtanak a többi ipari összeszerelési módszerrel szemben, például:

  • Nincs szükség fúrásra és furatok készítésére, így csökkentheti a munkaerőköltségeket és eliminálhatja az egy pontra koncentrálódó feszültséget
  • Vékonyabb, könnyebb anyagokat használhat, így csökkentheti a termék súlyát és energiaigényét
  • A teljesítmény optimalizálása érdekében egyenlően oszthatja el a terhelést a ragasztott felületen
  • Egymástól különböző anyagokat is rögzíthet, így új tervezési lehetőségek nyílnak meg, és a korróziót is elkerülheti
  • A ragasztás és a tömítés egy lépésben elvégezhető, így a folyamat lerövidül
  • A vásárlói élmény javítása érdekében csökkentheti a végleges termék rezgéseit

Fontos tényezők a ragasztóanyagokkal és -szalagokkal végzett rögzítés esetén

Ahhoz, hogy létrejöjjön a ragasztásos rögzítés, a ragasztóanyagnak közvetlenül érintkezniük kell az összes anyag felületével. Ezért a ragasztóanyag kiválasztásakor figyelembe kell venni az anyagok felületi energiáját és tisztaságát. Ezenfelül a ragasztóanyagnak az alkalmazás igényeihez elegendő kohéziós erőt kell biztosítania. Ha kiválasztotta a termékben használni kívánt anyagokat, a 3M segítséget nyújt az alkalmazáshoz megfelelő ragasztási megoldás megkeresésében.

 • A felületi energiát és a nedvesítési folyamatot illusztráló animáció. Egy vízcsepp érintkezik a felülettel, majd szétterjed rajta.

  Felületi energia, nedvesítés és tapadás

  A felületi energia az anyag felületének egy fizikai tulajdonsága, amely meghatározza, hogy a ragasztóanyag képes-e közvetlen érintkezésbe lépni a felülettel. A magas felületi energiájú anyagok esetében a folyadékok szétterjednek vagy benedvesítik a felületet, míg az alacsony felületi energiájú anyagoknál a folyadék nem folyik szét, hanem cseppeket képez. Ahhoz, hogy kialakuljon a kötés, a ragasztóanyagnak be kell nedvesítenie az anyagot.

  A megfelelő ragasztóanyag kiválasztásához tisztában kell lennünk az összes használt anyag felületi energiájával, valamint azzal, hogy a ragasztóanyag mennyire hatékonyan képes benedvesíteni ezeket az anyagokat. Az anyag benedvesítésében a felület tisztasága is szerepet játszik: egyes ragasztóanyagokhoz magasabb fokú tisztaság szükséges, míg másoknál ez a tényező kevésbé fontos.

 • Egy szétfeszített ragasztott felületet illusztráló animáció. A ragasztóanyag elenged, amikor a két ragasztott felületet távolítják egymástól.

  Kohéziós erő

  Kohéziós erőnek a ragasztóanyagok belső erejét nevezzük, amely meghatározza, hogy az anyag terhelés alatt mennyire képes megőrizni egységét. Minél nagyobb a kohéziós erő, annál erősebb a ragasztóanyag. Fontos, hogy figyelembe vegyük, hogy milyen típusú terhelések fognak hatni a ragasztott illesztékre. Gyakori erőhatás a nyírás, csavarás, lefejtés és szakítás.

  A kohéziós erőt a ragasztóanyag kémiai összetétele határozza meg. Számos különböző erősségű ragasztóanyag kapható, a nyomásérzékeny ragasztóktól a szerkezeti epoxiragasztókon át az akrilragasztókig. Az alkalmazásban fellépő terhelések erejének és gyakoriságának ismerete sokat segít az adott feladathoz megfelelő kohéziós erejű ragasztó kiválasztásában.


Anyagtípusok

A 3M ragasztószalagok és -anyagok széles választékát kínálja, és az anyagok mélyreható ismeretének köszönhetően hatékony segítséget tud nyújtani Önnek a tervezésben.

 • A fémek erősek, tartósak, egyszerűen megmunkálhatók, költséghatékonyak, ezért az ipar számos területén használják őket, különösen az acélt és az alumíniumot. Felületi energiájuk nagy, ezért a felület megfelelő előkészítését követően általában nem jelent gondot a ragasztásuk. A ragasztóanyagok által kínált előnyök közül több (például a hézagok feltöltése és az anyagok elkülönítése) különösen előnyös a fémek ragasztása esetén.

 • Ide tartoznak az olyan anyagok, mint az üveg, kerámia vagy beton, valamint a természetes anyagok, például fa, textil, bőr és kő. Ezek a közepes felületi energiájú anyagok általában egyszerűen ragaszthatók, de mindegyik esetében oda kell figyelni bizonyos szempontokra a felület előkészítése és megtisztítása terén. A 3M a korábban említett anyagok mindegyikéhez speciális kialakítású ragasztóanyagokat kínál.

 • Ezek az erős, magas merevségű és általában költséges műanyagok magas hőmérsékleten is jól használhatók: ide tartoznak a polikarbonátok, az ABS-műanyagok, az uretánhab, számos kompozit és a legtöbb festék. Ezek az anyagok általában jelentős feldolgozási lépéseken mennek át, és ragasztásuk nem okoz nehézséget, ugyanakkor bizonyos tényezők, például a formaleválasztó szerek használata problémát jelenthet.

 • Az alacsony felületi energiájú műanyagok ellenállnak a nedvesítésnek, ezért még fontosabb a megfelelő ragasztóanyag kiválasztása. Ilyen például a polipropilén, a polietilén, a polisztirén és a porfestékek nagy része. A 3M speciális műanyagragasztókat fejlesztett ki ezekhez az anyagokhoz.


Összeszerelési módszerek

Az adott helyzetben legjobban működő ragasztó kiválasztásában sokat segíthet, ha figyelembe vesszük az összeszerelés típusát. Az alább bemutatott hat típushoz különböző tervezési jellemzők tartoznak, amelyek gyakran meghatározzák, hogy melyik a legjobb ragasztó vagy ragasztószalag.


Gyártási és tervezési szempontok

Az optimális ragasztóanyag és -szalag kiválasztásának egyik leggyorsabb módja, ha meggondoljuk, hogy hogyan fogják előállítani és felhasználni az adott terméket. Például: manuálisan vagy automatizált termelésben gondolkodunk? Mennyi hely áll rendelkezésre? Milyen magas hőmérsékletet fog elérni a termék? Vannak olyan iparági specifikációk, amiket be kell tartani?

 • Egy gyártósornál álló technikus ragasztásos kötést hoz létre
  Ragasztási folyamat

  Íme néhány fontos kérdés a gyártási folyamatról. Milyen gyártó- és szerelősori műveleteket használnak jelenleg? Fontos, hogy a ragasztási megoldás igazodjon a jelenlegi folyamathoz, vagy módosítható az eljárás/berendezés? Milyen gyorsan halad át az egység a gyártási folyamat egyik lépéséből a másikba? Szükség van a kötés áthelyezésére? Milyen környezetvédelmi, egészségügyi, biztonsági és szabályozási követelményeknek kell megfelelni? A fenti tényezők mindegyike befolyásolhatja a ragasztóanyag-választást.

 • Lakókocsikat gyártó üzem, ahol a lakókocsik előállítása során ipari ragasztóanyagokat használnak
  Felhasználás

  A befejezett termék teljesítménye kiemelkedőn fontos a gyártó számára. Hol és hogyan fogják használni a készterméket? Ez már a késztermék, vagy egy másik gyártónak szállított alegység? Durva környezetben fogják használni, ahol magas hőmérséklet, erős UV-sugárzás, rezgések, ütések, nedvesség vagy eső érheti? Vannak katonai, EN, FDA, UL, ASTM szabvány szerinti, építészeti, tengeri vagy más részletes specifikációk, amelyeknek meg kell felelni? A végleges megoldás kiválasztásában e tényezők mindegyike fontos szerepet játszik.


Hasznos források az anyagok összeragasztásához

 • Források a ragasztáshoz és az összeszereléshez
 • Támogatás
 • Ragasztási megoldások összehasonlítása
  Termékek összehasonlítása (hamarosan)
 • Ragasztási megoldások termékkatalógusa
  (hamarosan)

Kapcsolatfelvétel

Segítünk Önnek.

Segítségre van szüksége a projektjéhez megfelelő termék megkereséséhez? Forduljon hozzánk, ha a termékekkel vagy az alkalmazásukkal kapcsolatos, illetve műszaki jellegű tanácsra, esetleg a 3M műszaki szakembereinek közreműködésére van szüksége, vagy hívjon minket a következő számon: +36 1 270 7777.

Segítségre van szüksége a projektjéhez megfelelő termék megkereséséhez? Forduljon hozzánk, ha a termékekkel vagy az alkalmazásukkal kapcsolatos, illetve műszaki jellegű tanácsra, esetleg a 3M műszaki szakembereinek közreműködésére van szüksége, vagy hívjon minket a következő számon: +36 1 270 7777.