3M ipari műanyagragasztó, amely polikarbonátból készült elemeket ragaszt egymáshoz

Szintetikus műanyagok

Mérnöki műanyagok összeillesztése és rögzítése a tervezési folyamat során.

KÉRJEN SZAKÉRTŐ SEGÍTSÉGET

Tervezés szintetikus műanyagokkal

A szintetikus műanyagok, mint például az ABS, az akril, a polikarbonát, a nejlon, a kompozitok és a poliészter rendkívül népszerűek a gyártásban, mivel új lehetőségeket nyitnak meg a tervezők számára. A szintetikus műanyagokat olyan tartós szerelvényekhez használják, amelyeket nagy igénybevételre terveznek, például ipari használatnak vagy szélsőséges időjárásnak lesznek kitéve. Költséghatékonyak, erősek és tartósak, mégis könnyűek, és egyszerűen az adott terv igényeinek megfelelő összetett alakzatokba és formákba önthetők. És mivel e műanyagok felületi energiája viszonylag magas, a ragasztóanyagok és -szalagok könnyen benedvesítik őket, így a kötés kialakítása sem nehéz.


Ezért választják a tervezők a mérnöki műanyagokat

 • 3M Scotch Weld cső akrilragasztáshoz és szintetikus műanyagokhoz

  A szintetikus műanyagok előnyei

  A szintetikus műanyagokkal rugalmasabban lehet összetett alakzatokat létrehozni, mint a fémekkel. Egyedi teljesítményt nyújtanak, és széles hőmérsékleti tartományban használhatók. A szintetikus műanyagok rendkívül tartósak, így olyan alkalmazásokban is jól használhatók, ahol ki vannak téve az időjárásnak és az UV-sugárzásnak, ráadásul az anyagfáradásnak is ellenállnak.

 • Szintetikus műanyagból készült alkatrészek egy műanyagragasztóval rögzített kerékpáron

  Műanyagok és fémek

  A szintetikus műanyagok egyik legfontosabb előnye, hogy a fémekhez képest kisebb a súlyuk, mégis jól megőrzik fontos jellemzőiket. A szintetikus műanyagokkal csökkenthetők a költségek, és nem csupán azért, mert olcsóbb nyersanyagot kínálnak. A műanyagok sajtolás, fúrás, hajlítás és más, a fémeknél alkalmazott költséges eljárások nélkül összetett formákba önthetők. És végül mivel ezek a formák szinte mindig könnyebbek, mintha fémből készülnének, szállítási költségük is alacsonyabb.

Ragasztási technológiák

Alább bemutatjuk a szintetikus műanyagok rögzítéséhez használható legjobb ragasztóanyagainkat és -szalagjainkat. Az alábbi hivatkozások segítségével jobban megismerkedhet az itt kiemelt technológiákkal.

 • A 3M™ VHB™ szalagok segítségével a folyamatokat konzisztenssé teheti a tervezéstől a megvalósításig, és kiiktathatja a látható rögzítőelemeket, ráadásul gyorsan és egyszerűen tartós kötést alakíthat ki, amely az idő múlásával egyre erősebb lesz. Mivel számos különböző anyag egymáshoz rögzítésére használhatók, ellenálló ragasztási megoldást kínálnak gyakorlatilag bármilyen tervhez, amelyet csak ki tud gondolni.

 • A 3M™ Scotch-Weld™ szerkezeti akrilragasztók erős, biztonságos kötést és gyors száradást kínálnak, így segítségükkel könnyen növelheti a termelékenységet és a teljesítményt, valamint esztétikusabbá teheti termékeit. A 3M™ szerkezeti akrilragasztók ellenállnak az ütéseknek, szaguk nem erős, és akár 18 hónapon át hűtés nélkül is eltarthatók.

 • A 3M olvadékragasztók költséghatékony és egyszerűen használható módszert kínálnak, mivel a ragasztóanyag befolyik a durva felületek réseibe, és kitölti őket. Az olvadékragasztók kiválóan alkalmasak a szintetikus műanyagok más munkadarabokhoz ragasztására, és gyakran használják őket jelzések, tárolók, burkolatok szélek és díszítőelemek rögzítésére.

 • A kétoldalas öntapadó ragasztók vékony szalagok, amelyeknek mindkét oldalára ragasztóanyag van felhordva. Ideálisak a sima, lapos felületekhez, és gyakran használják őket formára vágott tömítőanyagként, például számítógépekben, okostelefonokban, síkképernyős tévékben és vezérlőpanelek felületénél.

 • A visszazárható rögzítőket olyan helyzetekben használják, ahol fontos, hogy az egység kivehető és visszahelyezhető legyen: ilyenek például a szerelőnyílások, a liftek belső panelei, valamint a járművek műszerfala.


Szintetikus műanyagok ragasztása

 • A felületi energia az anyag felületének egy fizikai tulajdonsága, amely meghatározza, hogy a ragasztóanyag képes-e közvetlen érintkezésbe lépni a felülettel. A magas felületi energiájú anyagok esetében a folyadékok szétterjednek vagy benedvesítik a felületet, míg az alacsony felületi energiájú anyagoknál a folyadék nem folyik szét, hanem buborékokat képez. Ahhoz, hogy kialakuljon a kötés, a ragasztóanyagnak be kell nedvesítenie az anyagot. A szintetikus műanyagok felületi energiája a többi műanyaghoz képest viszonylag magas, ezért a rögzítés is viszonylag egyszerű. A felület előkészítése tovább növelheti a felületi energiát, de számos alkalmazási területen még erre sincs szükség.

Szintetikus műanyagok típusai

Minden műanyaghoz sajátos jellemzők tartoznak. Alább röviden ismertetjük a fontosabb típusokat, valamint a rögzítésükhöz kapcsolódó tudnivalókat.

 • Kompozitból készült golfütőfej, amelyet ipari műanyagragasztó tart össze
  Kompozitok

  A kompozitok olyan műanyagok, amelyek erősítőszálakból vagy -szövetből és egy gyantából állnak. A szálak általában üvegből vagy szénből készülnek, a gyanta pedig általában poliészter vagy epoxi. A kompozitok erő-tömeg aránya kiváló, így ideálisak a repülőgépekhez, az elektronikus áramköri lapokhoz és a nagy teljesítményt igénylő sportszerekhez. Rögzítésük általában egyszerű, de fontos, hogy a gyantának és az adott alkalmazásnak megfelelő ragasztóanyagot válasszuk.

 • Polikarbonát érintőképernyős monitor, amelyet műanyagragasztó tart össze
  Polikarbonát

  Az erős, tartós és átlátszó, valamint viszonylag magas hőellenállást kínáló polikarbonátot számos területen használják, hiszen könnyen extrudálható, önthető és hőformázható. A polikarbonát felületi energiája viszonylag magas, de általában karcálló bevonatot kap, ami megbonyolíthatja a megfelelő ragasztó kiválasztását.

 • Gyártott nejlon alkatrészek
  Nejlon

  A szálak és szövetek gyakori alkotóelemeként használt nejlon egy erős, tartós és jó hőellenállású anyagcsalád, amelyet az autóiparban és az elektromos alkatrészekben is gyakran alkalmaznak. A nejlon felületi energiája viszonylag magas ahhoz képest, hogy a műanyagok közé tartozik, de a különböző típusokhoz más-más ragasztási követelmények tartoznak, a formaleválasztó szerekre pedig különösen oda kell figyelni.

 • ABS-ből készült sárga tok a 3M logójával
  ABS

  Ez az akrilnitrilből, butadiénből és sztirolból készült terpolimer szívós, és kiválóan ellenáll az ütéseknek. Egyszerűen alakítható, és számos fogyasztói cikkben használják. Az ABS általában egyszerűen ragasztható, de felületi energiája a minőségtől (azaz a három monomer százalékos arányától) függően változik.

 • Akrilból készült betűk egy jelzésen, amelyet műanyagragasztóval fognak ragasztani
  Akril

  Az átlátszó, törésálló és egyszerűen formálható és vágható PMMA-akrilt széles körben használják üveg helyett, valamint különböző jelzések előállításához. Az akril egyszerűen ragasztható, de a karcálló bevonat kihívások elő állíthatja a felhasználót.

 • 3M uretán ragasztószalag egy darab fehér habdarabra felhelyezve
  Uretán

  A legtöbb poliuretán a hőre keményedő polimerek közé tartozik, amelyek hő hatására nem olvadnak meg, ugyanakkor hőre lágyuló poliuretán is kapható. Az uretánt gyakran használják hab- és gumitermékek, például párnák és tömítések előállítására. Ebből készül az uretánragasztó is, így rögzítése nem jelent nagy kihívást.

 • Poliészterből/üveggyapotból készült vitorlás hajó, amelyet ipari ragasztóanyagok tartanak össze
  Poliészter

  Az egyszerűen formálható és szálak, szövetek, fóliák és üvegek előállítására gyakran használt poliésztert elektromos és elektronikus alkatrészekben és kompozitok gyártásában is előszeretettel alkalmazzák. A poliészter felületi energiája viszonylag magas, bizonyos alkalmazási területeken azonban több tényezőt is figyelembe kell venni a ragasztásnál: ilyen például a poliészterből, üveggyapotból készült hajótörzsekre felvitt géllak.

 • A 3M ragasztóanyagával összeillesztett, vinilből vagy merev PVC-ből készült ablakkeret és üveg keresztmetszeti ábrázolása
  Merev PVC

  Ezt a vinilnek is nevezett anyagot leeresztőcsövekhez, ereszcsatornákhoz, ajtókhoz, ablakkeretekhez és hitelkártyákhoz használják. A merev PVC viszonylag egyszerűen ragasztható. A rugalmas PVC már nagyobb kihívást jelent ragasztás szempontjából, ráadásul a két anyagot könnyű összekeverni egymással, ezért fontos, hogy pontosan leírja a munkadarabot.


Összeszerelési módszerek

Az adott helyzetben legjobban működő ragasztó kiválasztásában sokat segíthet, ha figyelembe vesszük az összeszerelés típusát. Az alább bemutatott hat típushoz különböző tervezési jellemzők tartoznak, amelyek gyakran meghatározzák, hogy melyik a legjobb ragasztó vagy ragasztószalag.


Kapcsolatfelvétel

Segítünk Önnek.

Segítségre van szüksége a projektjéhez megfelelő termék megkereséséhez? Forduljon hozzánk, ha a termékekkel vagy az alkalmazásukkal kapcsolatos, illetve műszaki jellegű tanácsra, esetleg a 3M műszaki szakembereinek közreműködésére van szüksége, vagy hívjon minket a következő számon: +36 1 270 7777.

Segítségre van szüksége a projektjéhez megfelelő termék megkereséséhez? Forduljon hozzánk, ha a termékekkel vagy az alkalmazásukkal kapcsolatos, illetve műszaki jellegű tanácsra, esetleg a 3M műszaki szakembereinek közreműködésére van szüksége, vagy hívjon minket a következő számon: +36 1 270 7777.