Mesterséges anyagok központi termékkép

Tervezés alacsony felületi energiájú műanyagokkal

Nehezen ragasztható alacsony felületi energiájú műanyagok összeillesztése

KÉRJE A 3M SZAKÉRTŐJÉNEK SEGÍTSÉGÉT

Alacsony felületi energiájú műanyagok összeillesztése

 • A különböző alacsony felületi energiájú műanyagok felületienergia-szintjét bemutató diagram
 • Az alacsony felületi energiájú (LSE) műanyagokat gyakran betűszavakként ismerjük: ide tartozik a polipropilén (PP), a polietilén (PE vagy HDPE), a polisztirol, az acetál, az EVA (etilén-vinil-acetát) és a porfestékek. Ezeket az általában puha, alacsony olvadáspontú anyagokat még nagyobb mennyiségekben is egyszerű feldolgozni, kis sűrűségüknek köszönhetően pedig segítenek alacsonyan tartani termékeink súlyát. Mivel a csoport tagjainak közös jellemzője az alacsony felületi energia, mindegyiküket nehéz ragasztani – bizonyos ragasztóanyagok és -szalagok jól használhatók, de jóval kevesebb lehetőség közül válogathatunk.​​

  Az alacsony felületi energiájú (LSE) műanyagok jól alakíthatók, és gyakran készítenek belőlük egyszer használatos termékeket, például jelzéseket, díszítőelemeket és csomagolásokat, nem csupán tárolókat, de tálcákat, védőelemeket és csomagolófóliákat. A legtöbb alkalmazáshoz nincs szükség erős ragasztókra. Az újrahasznosítható műanyagok ledarálásával keletkező könnyű műanyag őrlemény általában az eredeti anyaggal azonos ragasztási tulajdonságokkal rendelkezik, de néha erősebb ragasztóanyag szükséges hozzá.


Ragasztási technológiák

Alább bemutatjuk az alacsony felületi energiájú műanyagok rögzítéséhez használható legjobb ragasztóanyagainkat és -szalagjainkat. Az alábbi hivatkozások segítségével jobban megismerkedhet az itt kiemelt technológiákkal.

 • Az ötapadó ragasztó- és rögzítőszalagok (PSA-szalagok) vékony szalagok, amelyeknek mindkét oldalára ragasztóanyag van felhordva. Ragasztó transzferszalagokat és kétoldalas ragasztószalagokat egyaránt találunk közöttük. A 3M egyedi összetételű termékeit kifejezetten az alacsony felületi energiájú anyagok rögzítéséhez tervezték. Ideálisak a sima, lapos felületekhez, és gyakran használják őket összetett lapos formákhoz, például számítógépekben, okostelefonokban, síkképernyős tévékben, tömítéshez, díszítőelemek felhelyezéséhez és számos csomagolási alkalmazásban.

 • A 3M™ Scotch-Weld™ pillanatragasztók erős folyékony ragasztók, amelyeket a szorosan illeszkedő kötésekhez terveztek. Négyzethüvelykenként már egyetlen csepp pillanatragasztó elegendő lehet bármilyen anyag (akár alacsony felületi energiájú műanyagok) ragasztására.

 • A 3M™ Scotch-Weld™ szerkezeti akrilragasztók kétkomponensű folyékony ragasztók, amelyek kiemelkedő erőt kínálnak a tervezőknek a nagy igénybevételű feladatokhoz. Számos ilyen ragasztóanyag az alacsony felületi energiájú műanyagokhoz is kiváló megoldást kínál. A 3M™ Scotch-Weld™ ütésálló szerkezeti akrilragasztók számos különböző környezetben képesek kiváló teljesítményt nyújtani.


Az alacsony felületi energiájú műanyagok típusai

 • Számos kávéskanna tartalmaz polipropilént az elem súlyának/költségeinek csökkentése érdekében

  Polipropilén

  A polipropilén egy alacsony sűrűségű műanyag, amelyet nagy tételekben gyártanak, és különböző fóliák, szálak és öntött alkatrészek előállításához használnak. Gyakran készülnek belőle tárolók, nedvszívó lapok és csomagolófóliák, valamint könnyű alkatrészek az autóipar és az egészségügyi ipar, valamint a háztartási berendezések szektora számára.

 • Hűtőgép fehér, polisztirolból készült műanyag elemekkel a belsejében

  Polisztirol

  A polisztirol egy kemény, átlátszó műanyag, amely alapesetben törékeny. Erősebb változata, az ütésálló polisztirol (HIPS) jelentősen eltérő ragasztási jellemzőkkel rendelkezik. Többek között habszivacs, háztartási berendezések alkatrészei, üzletek kirakatelemei, kagyló alakú tárolók, üvegek, tálcák és kültéri jelzések készülnek polisztirolból. A polisztirol jól alakítható, így finom részletek kiképzésére is alkalmas, valamint vákuumformázással hablemezek készíthetők belőle.

 • Polietilénből készült műanyag fecskendő

  Polietilén

  A polietilén a leggyakrabban használt műanyag, amelyből a legnagyobb mennyiséget állítjuk elő. Gyakran készül belőle csomagolófólia, valamint palackokat és más tárolókat öntenek belőle. A polietilén viszonylag gyenge, és a hőellenállása sem kiemelkedő, ugyanakkor egyszerűen feldolgozható, így gyakran használják olyan területeken, ahol ez a két tényező kevésbé fontos.

 • Acetálból (polioximetilén, POM) készült kerettel ellátott napszemüveg

  Acetál (vagy polioximetilén, POM)

  A polioximetilén egy átlátszatlan, fehér színű, erős és merev műanyag, amely kiválóan ellenáll az ütéseknek és a magas hőmérsékletnek, valamint jó méretbeli stabilitást kínál. Gyakran használják fogaskerekek, szállítószalagok, szemüvegkeretek, rögzítőelemek és síkötések elemeinek előállítására.

 • Fekete hablemez, amelynek egyik oldalára ragasztót vittek fel a rögzítés megkönnyítése érdekében

  EVA

  Az etilén-vinil-acetát egy gumiszerű polimer, amely rendkívül erős, és kiválóan ellenáll a repedéseknek. Hab formájában gyakran használják a lábbelikben, különösen a teniszcipők és szandálok köztes talpához, valamint sportcipők párnázására. Ezenfelül a parafa kiváltására is alkalmas.

 • Földet mozgató sárga buldózer nagy igénybevételre tervezett festéssel

  Festék és porfesték

  A hagyományos festékek között különböző felületi energiájú anyagokat találunk, így ragasztási követelményeik is különböznek. A porfestékek szabadon szálló száraz porok, amelyekből a felvitelt követően hevítéssel kemény védőburkolatot alakítanak ki. Az alacsony felületi energiájú adalékanyagok az olvasztáskor gyakran a felszínre kerülnek, ami megnehezítheti a porfestett bevonatok ragasztását.


Összeszerelési módszerek

Az adott helyzetben legjobban működő ragasztó kiválasztásában sokat segíthet, ha figyelembe vesszük az összeszerelés típusát. Az alább bemutatott hat típushoz különböző tervezési jellemzők tartoznak, amelyek gyakran meghatározzák, hogy melyik a legjobb ragasztó vagy ragasztószalag.

Kapcsolatfelvétel

Segítünk Önnek.

Segítségre van szüksége a projektjéhez megfelelő termék megkereséséhez? Forduljon hozzánk, ha a termékekkel vagy az alkalmazásukkal kapcsolatos, illetve műszaki jellegű tanácsra, esetleg a 3M műszaki szakembereinek közreműködésére van szüksége, vagy hívjon minket a következő számon: +36 1 270 7777.

Segítségre van szüksége a projektjéhez megfelelő termék megkereséséhez? Forduljon hozzánk, ha a termékekkel vagy az alkalmazásukkal kapcsolatos, illetve műszaki jellegű tanácsra, esetleg a 3M műszaki szakembereinek közreműködésére van szüksége, vagy hívjon minket a következő számon: +36 1 270 7777.