3M VHB ragasztószalag, amellyel egy fémből készült csatornát ragasztott illesztékkel egy fémlemezhez rögzítenek egy ipari gyártási alkalmazásban

Különböző fémekből készült munkadarabok rögzítése

Fémek összeillesztése és rögzítése a tervezési folyamat során.

KÉRJEN SZAKÉRTŐ SEGÍTSÉGET

Tervezés fémmel

A gyártók gyakran döntenek a fémek mellett, hiszen költséghatékonyak, számos különböző hőmérsékleten jól teljesítenek, ellenállóak az időjárással szemben, és erősségük is kiváló. A végfelhasználók is bíznak a fémekben: szilárdak és erősek, hűvös tapintásúak és a szemnek is vonzók. A fémekkel gyakorlatilag bármilyen megjelenés elérhető, a kemény indusztriális hangulattól a high-tech ötvözetekig.

Gyakorlatilag végtelen lehetőség áll rendelkezésre a fémek alakítására és feldolgozására: öntés, sajtolás, hajlítás, hengerlés, vagy akár a kovács kohója. Ezt persze Ön is tudja, hiszen jól ismeri ezeket az anyagokat, és tisztában van vele, hogy miért fémeket választott termékterveihez. A jó hír az, hogy mi nemcsak a fémekben vagyunk otthon, de a fémek ragasztásának világában is!


Hagyományos rögzítés és ragasztásos rögzítés

 • A technikus applikátor segítségével fémet ragaszt a 3M fémragasztójával

  Mechanikus rögzítők vs ragasztás

  A fémből készült rögzítőelemek egyidősek a fémmegmunkálással, és a legtöbben jól ismerik őket. Egyértelműnek tűnik, hogy a fémek fémből készült rögzítőkkel való összeillesztése a helyes lépés – a látszat azonban csal, mert nem mindig ez a legjobb választás. Az ipari ragasztóanyagok hat hasznos előnyt nyújtanak a többi ipari összeszerelési módszerrel szemben:
   

  1. Nincs szükség furatok készítésére – a fúrás időigényes, a furatok ráadásul meggyengítik a munkadarabot, és teret adhatnak a korróziónak
  2. Egyenlően oszthatja el a terhelést a kötés felületén – a terhelés nem egy vagy több rögzítési pontra összpontosul, hanem a kötés teljes területén eloszlik
  3. Könnyebb, vékonyabb anyagokat használhat – mivel a terhelés a kötés teljes területén eloszlik, a munkadarab vastagságát nem kell a rögzítőelemek terhelési pontjaihoz igazítani
  4. Különböző anyagok rögzítése és elválasztása – bizonyos mechanikai rögzítők nem működnek jól azokkal a munkadarabokkal, amelyek nem fémből készültek, a különböző fémek esetében pedig problémát okozhat a korrózió
  5. A ragasztás és a tömítés egy lépésben elvégezhető – a ragasztóanyagok nem csupán rögzítenek, de a folyadékokat is kint (vagy éppen bent) tartják
  6. Kevesebb rezgés – az ellenálló ragasztóanyagok nem adják át, hanem segítenek szétoszlatni az energiát

   

 • Repkednek a szikrák, amikor egy technikus fém munkadarabokat hegeszt össze egy gyárban

  Hegesztés/forrasztás (hőkötés) és ragasztásos kötés

  A hőalapú rögzítési módszerek (ilyen például a hegesztés) népszerűek és széles körben elfogadottak az iparágban, hiszen a fogyóeszközök költsége alacsony, és a hőkötés gyorsan kialakítható, hiszen nem kell várni a száradásra. A megfelelően elvégzett hő- és a ragasztásos rögzítés egyaránt kiváló kötést és szigetelést eredményez. A ragasztóanyagok azonban számos előnyt kínálnak a hőkötésekhez képest:
   

  1. Különböző fémek használatát is lehetővé teszik – a különböző fémeket nem éri elektrokémiai korrózió
  2. A kötés átalakítható – a kötés egyszerűen szétválasztható, átdolgozható és javítható
  3. Alacsonyabb munkaerő-költségek – a ragasztást kevésbé képzett dolgozók is el tudják végezni, a megfelelő kötés kialakításhoz nem szükséges nagy szakértelem
  4. Esztétikusabb megjelenés – a rögzítési eljárás nem torzítja el a munkadarabot, sem annak színeit
  5. Vékonyabb munkadarabok is használhatók – mivel a fém nem torzul el, vékonyabb munkadarabbal is ugyanolyan erős kötést érhet el
  6. Alacsonyabb energiaköltségek – a hőkötés rendkívül sok energiát igényel
  7. Kényelmesebb munkakörnyezet – a legtöbb ragasztóanyag szobahőmérsékleten is felvihető

A fémek rögzítéséhez kapcsolódó fontos tényezők

A fémek rögzítési módjának meghatározásakor számos tényezőt kell figyelembe venni: merev vagy flexibilis rögzítésre van-e szükség, fennáll-e a korrózió kockázata, valamint hogy milyen hőmennyiség és terhelés fogja érni a terméket.

 • 3M VHB ragasztószalag, amellyel egy fém alkatrészt egy fémlemezhez rögzítenek
  Merev vagy flexibilis?

  A merev ragasztóanyag hatékonyan továbbítja az energiát, például a golfütő szárából az ütő feje felé. A flexibilis ragasztóanyagok ugyanakkor segítenek szétoszlatni az energiát, például egy vasúti utasszállító vagon rezgéseit, így elkerülhető a szerkezet károsodása. Különböző ragasztóanyagaink más-más merevségi és rugalmassági jellemzőket kínálnak, így Ön mindig az adott alkalmazási területhez legmegfelelőbbet választhatja.

 • Pontkorrózió, rozsda és elektrokémiai korrózió egy fémcsavar fejéről készült közelképen
  Korrózió

  Elektrokémiai korrózió akkor alakul ki, amikor a kevésbé aktív fém elektronokat von el az aktívabb fémtől. Ez nem csupán kozmetikai problémákat okoz, de a rozsdásodás és a pontkorrózió miatt az anyag elkopásával is járhat. Ez különösen gyakori, ha a fémből készült rögzítő jól vezeti az elektronokat. A ragasztóanyag nem csupán egymáshoz rögzíti a különböző fémeket, de vékony szigetelőréteget is képez, így elkerülhető az ilyen típusú korrózió.

 • Rotor- és fékrendszer, amely a hő által a fémek esetében okozott problémákat jelképezi. A fémek súrlódása befolyásolja a hőmérsékletet, és terhelést okoz az anyagban.
  Hőhatások

  A különböző fémek más-más arányban, de egyaránt tágulnak vagy összehúzódnak, amikor magas vagy alacsony hőmérséklet éri őket. Ez komoly problémákat okozhat szerkezetükben. A kellő ellenállást kínáló ragasztóanyag képes elnyelni e terhelés egy részét, akár két különböző fém közé, akár egy fém és egy nem fém munkadarab (például üveg, fa vagy műanyag) közé viszik fel.

 • Elhajlott fémlemez, amelyen megfigyelhetők a rögzítőcsavar által okozott károk
  Koncentrált terhelés/furatok készítése

  A furatok készítése nem csupán időigényes, de meggyengíti a munkadarabot, és koncentrált terhelést okoz a furat szélén. A ragasztóanyag ezzel szemben gyorsan felvihető, és a terhelés egyenlően oszlik el a kötés felületén.


Ragasztási technológiák

Alább bemutatjuk a fémek rögzítéséhez használható legjobb ragasztóanyagainkat és -szalagjainkat. Fontos, hogy a ragasztóanyag erősségét és tartósságát a munkadarabok és az alkalmazási terület igényeinek megfelelően válasszuk ki. Az alábbi hivatkozások segítségével jobban megismerkedhet az itt kiemelt technológiákkal.

 • A 3M™ VHB™ ragasztószalagok segítségével a folyamatokat konzisztenssé teheti a tervezéstől a megvalósításig, és kiiktathatja a zavaró, látható rögzítőelemeket, Ezek a rendkívül erős, kétoldalas akril habszalagok lehetővé teszik, hogy gyorsan és egyszerűen létrehozzon egy olyan, hosszan tartó és erős kötést, amely az idő elteltével még erősebbé válik, ráadásul számos különböző munkadarab rögzítésére alkalmasak.

 • A 3M™ Scotch-Weld™ szerkezeti, kétkomponensű epoxiragasztó erős, tartós, magas hőmérsékleten is kiváló teljesítményt nyújt, és a hőbomlásnak is ellenáll, így ideális választás az ipari alkalmazásokhoz. Ezek az erős ragasztóanyagok kiválóan ellenállnak az ütéseknek, és számos iparágban (például az űrrepülésben, az építőiparban és a szállítmányozásban) támogatják a termékdizájnt.

 • A 3M™ Scotch-Weld™ akril szerkezeti ragasztók erős, biztonságos kötést és gyors száradást kínálnak, így segítségükkel könnyen növelheti a termelékenységet és a teljesítményt, valamint esztétikusabbá teheti termékeit. A 3M™ szerkezeti akrilragasztók ellenállnak az ütéseknek, szaguk nem erős, és akár 18 hónapon át hűtés nélkül is eltarthatók.

Különböző fémek rögzítése

A fémek rögzítése általában nem jelent nehézséget, de minden anyag egyedi jellemzőkkel bír. Alább bemutatjuk a leggyakoribb fémeket.

 • Rozsdamentes acélból készült konyhaszekrények egy nagyüzemi konyhában
  Rozsdamentes acél

  A rozsdamentes acél egy vasötvözet, amelyhez a korrózióállóság érdekében szenet és más anyagokat adnak. Az anyagot rendkívül sokoldalúan használják: nem csupán a konyhai edényekhez és evőeszközökhöz, de nagyüzemi konyhákban, az élelmiszer-feldolgozásban, sebészeti eszközökhöz, az autóiparban, űrrepülők gyártásánál, számos ipari berendezésnél és épületek homlokzatánál egyaránt támaszkodnak rá. A rozsdamentes acél rögzítése nem jelent nehézséget, de előfordulhat, hogy a szennyeződések, por, ujjlenyomatok és gépi olajak eltávolítása érdekében tisztításra van szükség.

 • Gyémántmintázatú acél hullámlemez egy ipari gyártási folyamatban
  Acél

  Az acél egy vasötvözet, amelyet kis mennyiségű szénnel tesznek erősebbé. Az acélfelületeket a korrózió elkerülése érdekében ragasztás előtt vagy után általában bevonattal látják el, amely cinkből (horganyzott acélból) vagy valamilyen festékből készül. Ha a ragasztás előtt helyezik fel a bevonatot, a ragasztóanyag valójában a bevonathoz tapad, és nem magához az acélhoz. Ez befolyásolja a felületi energiát, valamint a ragasztó által elért nedvesítést. Ugyanakkor számos ragasztószalag és ragasztóanyag úgy készült, hogy ellenálljanak a bevonatolás vagy festés folyamatának.

 • Fémragasztóra váró alumíniumlemezek
  Alumínium

  Az alumínium egy viszonylag puha, tartós, könnyű, jól hajlítható és formálható fém, amelynek megmunkálása, öntése, hengerlése és extrudálása nem jelent problémát. Mechanikai jellemzőinek javítása érdekében szinte mindig ötvözve használják. Az alumínium ellenáll a korróziónak, mivel amikor a nyers fémet levegő éri, gyakorlatilag azonnal vékony alumínium-oxid réteg alakul ki. Az alumíniumot gyakran tisztítani vagy koptatni kell a szennyeződések, a por, az ujjlenyomatok és a gépi olajak eltávolítása érdekében.

 • Vágott rézcsövek
  Réztartalmú fémek

  A réz egy puha, jól hajlítható és alakítható fém, amely kiválóan vezeti az elektromosságot és a hőt. Korrózió érheti, ezért fontos, hogy ne érintkezzen olyan anyagokkal, amelyek növelik ennek kockázatát – különösen más fémekkel. Azoknál a fémeknél, amelyeknél a korrózió hosszú idő alatt alakul ki (ilyen a réz, és ötvözetei, a sárgaréz és a bronz), rendkívül alaposan kell megválasztani a ragasztóanyagot. A 3M speciálisan kialakított ragasztószalagokat és -anyagokat is gyárt, amelyek gátolják a korróziót, így réz munkadarabokkal is használhatók.


Összeszerelési módszerek


Kapcsolatfelvétel

Segítünk Önnek.

Segítségre van szüksége a projektjéhez megfelelő termék megkereséséhez? Forduljon hozzánk, ha a termékekkel vagy az alkalmazásukkal kapcsolatos, illetve műszaki jellegű tanácsra, esetleg a 3M műszaki szakembereinek közreműködésére van szüksége, vagy hívjon minket a következő számon: +36 1 270 7777.

Segítségre van szüksége a projektjéhez megfelelő termék megkereséséhez? Forduljon hozzánk, ha a termékekkel vagy az alkalmazásukkal kapcsolatos, illetve műszaki jellegű tanácsra, esetleg a 3M műszaki szakembereinek közreműködésére van szüksége, vagy hívjon minket a következő számon: +36 1 270 7777.