Hogyan működik a ragasztás?

Ha megérti a ragasztás mechanizmusait, akkor jobban érti, hogyan vagy miért tapad a ragasztó a felületre. Négy általánosan ismert eljárás van, amelyekkel a ragasztóanyagok és -szalagok rögzülnek a ragasztandó anyag felületén.

 • A kémiai tapadás a tapadás legerősebb formája, és molekuláris szinten jön létre.

  Kémiai tapadás

  Kémiai tapadásról akkor beszélünk, amikor az anyag határfelületén molekuláris szintű kapcsolat jön létre. A kémiai kötés a tapadás legerősebb formája. A kötések a ragasztóanyag funkciós csoportjai és a ragasztandó felület atomjai vagy molekulái között jönnek létre. Ez a mechanizmus számos ragasztó – mint például az alumíniumot kötő epoxi – szerkezeti szilárdságához hozzájárul.

 • Mechanikus tapadás akkor van jelen, amikor a ragasztóanyag befolyik a ragasztandó felület pórusaiba

  Mechanikus tapadás

  Mechanikus tapadás akkor van jelen, amikor a ragasztóanyag befolyik a ragasztandó felület pórusaiba. A mechanikai kötés fizikai akadályt képez, és meggátolja, hogy a közös határfelületen a repedések tovaterjedjenek. Felületnövelő szerepe is van, így fokozza a ragasztóanyag és a ragasztandó felület közötti teljes érintkezést. A folyékony ragasztóanyagok a felvitelkor azonnal szétfolynak a ragasztandó felületen, mielőtt száradni vagy kötni kezdenének. A rögzítőszalagok az idő múlásával lassan folynak, így fejtik ki a ragasztóerőt.

 • A diffúz tapadás gyakori a nehezen kötő, alacsony felületi energiájú anyagok esetében.

  Diffúz tapadás

  Diffúz tapadás akkor keletkezik, amikor a polimer ragasztó képes a polimer anyagú szubsztrátumba beszivárogni és azzal kapcsolódni. Amikor a ragasztóanyag és a ragasztott felület között az összegabalyodott polimerláncok kötést hoznak létre, közös határfelület jön létre. Ez a mechanizmus olyan összeállítások esetében gyakori, amelyekben nehezen kötő, alacsony felületi energiájú anyagok – mint például a polipropilén – vesznék részt.

 • Az elektrosztatikus tapadás a ragasztószalagos megoldásoknál a leggyakoribb.

  Elektrosztatikus tapadás

  Elektrosztatikus tapadás akkor lép fel, amikor a ragasztóanyag töltéssel rendelkező felülete és az ellentétes töltésű ragasztandó anyag között vonzás lép fel. Ez a ragasztószalagos megoldások esetén a leggyakoribb. Ez a jelenség gyakran megfigyelhető, amikor egy dobozt próbál leragasztani vagy ajándékot próbál csomagolni.