Teherbíró ragasztási kötések tervezése

Sok esetben, amikor ragasztásra vált hagyományos mechanikai vagy termális rögzítési módszerekről, szükségszerű áttervezni az illesztést úgy, hogy jobban bírja a szakítást, nyomást és nyírást, illetve ne érje csavaró vagy lefejtő erő. Létezik számos olyan illesztés, amely nagyon jó teljesítményt biztosít mechanikai vagy termális rögzítésnél, de javítani kell ragasztás esetén.

Teherbírás növelése ragasztásos toldásoknál

Tudjon meg többet arról, hogy a nút-féder kötések miért biztosítanak erősebb ragasztást, mint a homlokkötések. homlokkötés és egy fejlettebb kialakítás, a nút-féder kötés képe.

A homlokkötést gyakran alkalmazzák hegesztésnél, amikor két hengeres vagy szögletes csövet szerelnek össze. A legtöbb terhelés csavarásként hat, de szakítás is jelen lehet, ha a csöveket széthúzzák. A homlokkötésnél meglévő csavaró erők nem kedvezőek a ragasztási kötésekhez.  Ezért módosítani kell az illesztést, amikor ragasztásos kötést kívánnak alkalmazni ezeknél az illesztéseknél.

Hengeres felületek illesztése az egyenes toldás olyan módosítása, amelynél egy kis átmérőjű hengert egy nagyobb átmérőjű üreges hengerbe illesztenek. Az új szerkezet magát a ragasztást síkbeli nyíróerő alá helyezi, a csavarást pedig a csövek mechanikai reteszelése tompítja. Viszonylag egyszerű optimalizálni a ragasztási területet a csövek sugarát vagy a kötés átlapolási hosszát állítva. Famegmunkálás során a nút-féder kötés gyakran használt módszer a fa mechanikai teherbírásának és a ragasztóanyag átlapolási nyíróerejének kihasználására.


Élragasztások megerősítése csapolással

Tudjon meg többet arról, hogy a csapolásos kötések miért biztosítanak erősebb ragasztást, mint az élben ragasztás vagy homlokkötés. Élben ragasztás, felületi kötés és az erősebb csapolásos ragasztás képe.

Az élben ragasztást nagyon gyakran használják két alkatrész egymáshoz hegesztésére, és sokszor előfordulnak, amikor mechanikai rögzítéseket használnak derékszögű rögzítéshez. Amikor ezekre a kötésekre terhelés hat, annak nagy része a hosszú erőkarra ható csavarás. Ez nagyon gyenge kötés ragasztások esetén.

Az élben ragasztás javításához sokszor csapolást alkalmaznak. Az új kialakítással ugyanaz a terhelés a ragasztásra nyírásként, szakításként és nyomásként hat, ugyanakkor a mechanikai reteszelés előnyét biztosítva javítja a teherbírást. Ha a csapolás nem használható megoldásként (pl. sok fémfeldolgozó alkalmazás esetén), a derékszögű munkadarab peremmel való kiegészítése nemcsak átalakítja a csavarás egy részét nyírássá, de növeli azt a felületet, amellyel a ragasztóanyag érintkezik.


Sarokkötés-változatok továbbfejlesztése

Tudjon meg többet arról, hogy a horonykötések hogyan biztosítanak erősebb ragasztást, mint a gér- és sarokkötések. A sarok-, gér- és továbbfejlesztett horonykötés képe.

A gérkötéseket gyakran használják. Erőhatás esetén némi mechanikai erő van jelen, de nagy mennyiségű síkon kívüli csavarás hat az erőkarra. Az élben kötéshez hasonlóan ezek a kötések általában nagyon erősek és tartósak mechanikai vagy termális rögzítési módszerek használata esetén.

Az élben kötések módosításához hasonlóan a sarokkötések is javíthatók reteszelő mechanizmus, pl. horonykötés hozzáadásával, így a ragasztóra ható síkbeli terhelés szétoszlik. Az egyéb, ragasztáshoz jól használható kötésekhez hasonlóan a csavarás nyírássá alakul át, ugyanakkor fennmarad az oszlop és gerenda mechanikai előnye.


Ragasztási kötés kialakítása egymás melletti panelek összeragasztásához

Tudjon meg többet arról, hogy az átlapolásos kötések miért biztosítanak erősebb ragasztást, mint a homlokkötések. homlokkötés és megerősített átlapolásos kötés képe.

A homlokkötést gyakran alkalmazzák hegesztésnél, amikor két lemezt illesztenek össze az oldaluk mentén. Fával kapcsolatos alkalmazásoknál, pl. laminált munkalapoknál bordázott, kétfunkciós rögzítőelemekkel rögzítenek egymáshoz két nagy panelt.

Ezeket az illesztéseket gyakran alkalmazzák termális vagy mechanikai rögzítéshez, de a hengeres felületek illesztéséhez hasonlóan nagy terhelést fektetnek a ragasztásra. Az átlapolásos kötések az iparban leggyakrabban használt ragasztási kötések két panel összeszerelésekor, panelek kerethez történő rögzítésekor, illetve ragasztóanyagok kutatási-fejlesztési vagy tervezési célokból való összehasonlításához. A homlokkötésnél a csavaró erő elsősorban a ragasztási területre ható nyíróerő, bár még jelen lehet némi csavaró erő.


Kapcsolódó oktatási cikkek


Keressen fel minket
Azért vagyunk itt, hogy segítsünk.

Segítségre van szüksége a projekthez megfelelő termék kiválasztásához? Lépjen kapcsolatba velünk, vagy hívja a +36 1 270 7777 telefonszámot, ha termékkel vagy alkalmazással kapcsolatos, illetve műszaki tanácsra van szüksége, vagy együtt kíván működni egy 3M műszaki szakemberrel.

Segítségre van szüksége a projekthez megfelelő termék kiválasztásához? Lépjen kapcsolatba velünk, vagy hívja a +36 1 270 7777 telefonszámot, ha termékkel vagy alkalmazással kapcsolatos, illetve műszaki tanácsra van szüksége, vagy együtt kíván működni egy 3M műszaki szakemberrel.